incelemeler

MSI GX70 3BE (AMD A10-5750M+Radeon HD8970M) -Kullanıcı- İncelemesi


Çoğunuzun bildiği gibi Sizde katkı verin! adıyla bir proje başlatmış ve sizlerden kullandığınız ve halen piyasada satışta olan (Yoksa bir anlamı olmaz) dizüstü bilgisayarlarınızla -bellli kriterler dahilinde- yapacağınız testleri ve bilgisayarınız hakkındaki görüşlerinizi bize ulaştırmanızı istemiştik. Bu yazıdaki incelemede bu kapsamda yapılmış bir incelemedir. Emekleri için okuyucularımız adına Sebahattin Yıldız'a teşekkür ediyorum.


Makalede yer alan bütün görüş, görsel ve videolar -Aksi belirtilmedikçe - incelemeyi yapan Sebahattin Yıldız'a aittir. Sadece ufak tefek düzenlemeler yapılmıştır.

Özelikler;
  • İşlemci Modeli : Amd Quad Core A10-5750M 
  • İşlemci Tipi : AMD A10 
  • İşlemci Hızı : 2.5 GHz Turbo Core ile 3.5 GHz'ye kadar 
  • İşlemci Cache : 4 MB 
  • Ekran Boyutu : 17.3 
  • Ekran Tipi : Full HD (LED) 
  • Ekran Çözünürlüğü : 1920x1080 
  • Ekran Kartı : AMD Radeon 
  • Ekran Kartı Belleği : Paylaşımsız, 2 GB GDDR5 
  • Grafik İşlemcisi : AMD Radeon HD8970M 
  • Sistem Belleği : 16GB (2 x 8GB) 
  • Bellek Tipi : 1600 MHZ DDR3 
  • Max Bellek : 16 GB 
  • Disk Kapasitesi : 128GB SSD, 750 GB HDD
  • HDD Hızı : 7200 RPM 
  • Optik Sürücü : Blu-ray sürücü (RW) 
  • Usb Portu : 3 x USB 3.0 + 2x USB 2.0 
  • Kamera : HD type (30fps@720p) 
  • İşletim Sistemi (Yazılım) : Windows 8 
  • Paket İçeriği : Notebook/Adaptör/Pil 
  • Pil Teknolojisi : 9-cell Li-lon Pil 
  • Notebook Ağırlığı : 3.90 Kg 
  • Garanti Süresi : 24 Ay Resmi MSI Servisi 


Tam sistem raporu (HWiNFO32): İndir

Benchmark testleri;

WEI (Windows Deneyimi Dizini)

3DMark06

3DMark11

3DMark Vantage

Cinebench

PCMark Vantage

wPrime


Enpedi Notu: Benchmark testlerinde de görebileceğiniz üzere üründe bulunan AMD A10-5750M işlemci Intel'in i7 serisi işlemcileri ile karşılaştırıldığında oldukça zayıf kalıyor. Arada da öyle böyle değil 2 kattan fazla performans farkı var. Örneğin şu anda piyasada bolca bulunan Core i7 3630QM ve i7 4700HQ işlemcilere 100 dersek AMD A10-5750M (Yapılan hesaplamanın türüne bağlı olarak) 30-50 arasında ancak performans gösterebiliyor.
İşlemcinin oyuna etkisi günümüz işlemcilerinde çok fazla olmasa da bu kadar bir performans düşüşü aslında son derece güçlü bir ekran kartı olan Radeon HD 8970M'in de tam performansına ulaşmasına engel oluyor. Oyun videolarında da görebileceğiniz üzere ürünün oyunlarda ulaştığı FPS değerleri Nvidia'nın 650M-750M gibi orta karar kartları ile aynı maalesef.
Oyun Benchmark

Battlefield 3




Battlefield 4




Call of Duty Ghost




Need for Speed: Most Wanted




Sniper: Ghost Warrior




Isınma


Enpedi Notu: Ölçüm yapılan araç ekran kartı sıcaklığını ölçmemiş. (Resimde görülen ekran kartı dahili ekran kartı) Oyunlarda görebildiğim kadarı ile ekran kartına çok iş düşmüyor bu yüzden çok fazla ısındığını zannetmiyorum. Ancak işlemci zayıf kaldığından dolayı sürekli tam kapasite çalışıyor. Bu yüzden de ölçümde görebileceğiniz üzere 111 derece gibi çok yüksek (Limit) değerlere çıkmış sıcaklık.
Kullanıcı görüşü;


Öncelikle bizlere böyle bir hizmeti sunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu ürünü alırken ürün araştırması yapmak istedim fakat belirli birkaç model dışında yeteri kadar bilgiye ulaşamadım. Şimdi ben bu ürünü alıpda gerekli ürün testlerini en azından yorumlarımı paylaşmasam bencillik yapmış olurum. Ben bu testleri yapacağım ki benden sonraki sahibi doğru bir karar verebilsin. Yani "Ürünü aldım herşey bitti" mantığı yanlış olur. Ben de ürün hakkındaki gerekli yorumlarımı aşağıda belirttim. Eğer yararlı olabilmiş isem bir "Allah razı olsun" demeniz yeterli.

Bu bilgisayarı almamdaki neden; ekran kartı, tasarımı, sistem özellikleri ve yanında gelen hediyeler oldu.

Ekran kartı; AMD'nin en üst seviye (Notebooklar için) grafik kartına sahip.

Tasarımı ise; 17.3" parlamaz ekran olması, malzeme kalitesi, arkadan aydınlatmalı SteelSeries klavye, ses kalitesi, giriş ve çıkışlar, Blu-Ray sürücü, ekranın arka yüzeyinde bulunan ışıklı MSI logosu

Sistem Özelliklerinde ise; 128 GB SSD + 750 GB 7200 rpm HDD, Killer E2200 ağ kartı, 16 GB RAM

Hediyeler; Steelseries Siberia Headset gaming kulaklık, Steelseries mousepad, MSI Targus Demolition sırt çantası, MSI Gaming Mouse



Aklınızdan "Bu bilgisayarın hiç mi kötü yanı yok?" diye geçebilir. Malesef var. En önemli sistem parçalarından biri olan işlemci.
Açıkcası bu ekran kartına bu işlemci olmamış. İşlemci ekran kartına darboğaz yapıyor. Yani ekran kartını frenliyor.

Bu işlemcinin yerine Intel'in i5'i olsaydı tadından yenmezdi fakat fiyatı da biraz daha tuzlu olurdu. Bu konu biraz tartışılır. Belki AMD'nin MSI ile bir anlaşması da olabilir veya Intel'in MSI ile bir anlaşması da olabilir bu konu hakkında bir bilgim yok. (Enpedi Notu: MSI'ın aynı modelde Intel işlemci + Nvidia ekran kartı kombinasyonları mevcut: GT70 2OD, GT70 2OC ve GT70 Dragon serisi) 

Yani bu bilgisayarı almayı düşünüyorsanız ve işlemci sizin için önem arz ediyorsa iki kere düşünmenizi tavsiye ederim.


Diğer bir olumsuz yönü ağırlığı. Taşınabilirliği yok. Çantanıza bilgisayarı, güç adabptörünü ve birkaç da küçük aparat koysanız 5 kg'ı buluyor.
Turbo fanın (Bir tuşla devreye giren turbo fan özelliği var) çok ses çıkarttığını söylemeliyim.
Eğer oyun oynayacaksınız ve fanı açmayı düşünmüyorsanız sıcaklık sizin için problem olabilir.
Daha başka bir olumsuz yönü olduğunu düşünmüyorum.

Fiyat konusuna gelirsek; bu laptop Eylül ayının sonuna doğru Türkiye'ye giriş yaptı ve ilk sahiplerinden biri de benim. İndirimli fiyatı ile 2990 TL ye PC Depo'dan aldım. Şu anda fiyatı dolarla birlikte yükseldi. Bu sistem özellikleri ve bu hediyeler ile bu fiyata (Aldığım fiyattan bahsediyorum) değdiğini düşünüyorum.

Alternatifi olarak GE70 var. Alalı yaklaşık 5 ay oldu ve kullanım sıklığıma göre derecelendirecek olursam bazen 1-2 restart ile 1 hafta boyunca hiç kapatmadan kullandığım oldu ve hiçbir sıkntı yaşamadım. Sizin için görsellik önemli ise farklı renklerdeki aydınlatmalı klavye hoşunuza gidebilir. (Altta videosu mevcut) Bir program ile de farklı modlarla göz zevkini arttırdığını söyleyebilirim.
Tabi isterseniz güç tasarrufu açısından devre dışı bırakabiliyorsunuz. Boşluk tuşunun hemen sol alt köşesinde bulunan touchpad etkinleştirme tuşu da sizin için oyun oynarken temastan kaçınma açısından kolaylık sağlıyor. Bu arada klavyede Windows tuşu oyuncular düşünülerek sol taraftan sağ tarafa alınmış.

Giriş çıkışların fazlasıyla yeterli olduğunu söylemeliyim. Ayrıca altın kaplama olan ses çıkışlarınında 7+1'i desleklemesi güzel bir özellik.
Ses yüksekliği ise gayet yeterli hatta kısmak zorunda bile kalıyorum.Ayrıca Matrix Display özelliği ile laptopa 3 adet harici ekran ekleyebiliyorsunuz.

Oyun performanslarına gelirsek elimde olan oyunların testlerini gerçekleştirdim.İleride başka oyun testimde olursa onlarıda ekleriz.
Gerekli fps ve sıcaklık testlerini de yaptık. Artık bunları referans alarak ve karşılaştırarak uygun bir seçim yapmanız dileğiyle...

Sorularınız olursa diğer arkadaşlarında faydalanması açısından buradan (Alttaki mail adresini kullanabilirsiniz) cevap vereceğim.


Sebahattin Yıldız
Facebook - Sebahattin Yıldız
Sebahattinsy@hotmail.com


Klavye





2.5 sene sonra kullanıcıdan güncelleme;

Ürünün sahip olalı 2 yılı geçmişti.Bu süre zarfı içinde "ğ" tuşunun olduğu kısıma kola dökülmüştü, bilgisayar fareyi tanımıyordu, blueray sürücü arızalanmış ve kulaklığın sol kısmından ses gelmiyordu.
Yukarıdan belirttiğim sorunların çözümüne gelince;

Daha önce klavye sökme ile ilgili bir tecrübem olmadığı için hiç bulaşmadım.Arızanın an az kullanılan tuşlardan birinde olmasından dolayı fazla umursamadım.
Fareyi bilgisayara iliştirdiğimde usb tanınmadı hatası alıyordum.Bezen çalışıyor bazen çalışmıyor.Bunun için internette birçok araştırma yaptım ve bir türlü sorunu çözemedim.
Denediğim çözümler ise; bilgisayarda beş tane usb var ve hepsine takarak denedim, driverı kaldırıp tekrar kurdum, format attım fakat hiçbirinde olmadı.Farede fiziksel bir hatada görünmüyordu.
Blueray sürücünün sorunu ise cd iliştidiğimde içeriden tuhaf takılma sesleri geliyor ve cd yi okumuyordu.
Kulaklığı bir süre kullandıktan sonra sesinin az geldiğini fark ettim ve dikkat edince sol kısmının çalışmadığını anladım.

Kulaklık ve fareyi MSI'a gönderemedim çünkü bilgisayarın yanında gönderilen ürünlere garanti yalnızca 3 ay sağlanıyormuş.
Arızalarda zaten bu süre zarfından sonra gerçekleşti.
Blueray sürücü içinde, bilgisayardan mahrum kalmak istemediğim için göndermemiştim.Zaten pek fazla cd ile işimde olmuyordu.

MSI ürününü satın aldıktan sonra sitesine ürünün seri numarası ile kayıt yaptırabiliyorsunuz.Bu size ek olarak 3 ay daha garanti sağlıyor.
Yani 24 ay garanti 27 aya çıkıyor.
Ben bu kayıtıda yaptım ve 27 ay içinde hiç garantiye göndermedim.Şimdiye kadar 2 defa içini açtım.
İlk açmam temizlik içindi.İkinci açma nedenim ise aynı zamanda garantisi bitmesine rağmen, bilgisayarı teknik servese gönderme nedenimdi.
Soruna gelecek olursam;

Yaklaşık 28'inci ayda bilgisayar kilitlenmeye başladı.
Yani bilgisayara az yük birdirecek bir iş yapmaya kalksam (Tarayıcıda fazla sekme açmak, Film izlemek, render programı çalıştırmak gibi) bilgisayar donuyor ve hiçbirşey çalışmıyordu.
Bende güç tuşuna basılı tutarak bilgisayarı kapatıyorum ve tekrar başlatıyordum.
Sonuç olarak bilgisayar kullanılamaz hale gelmişti.
Sorunumu internette araştırdığımda hiçbirşey bulamadım.Bende format attım, tüm driverları yeniden kurdum, bios ve firmware güncellemesi yaptım fakat hiçbirinde sorun değişmedi.
Sıcaklıktan olabileceğini düşündüm ve işlemcinin termal macununu yeniledim.Aslında incelemedeki testlerdede görebileceğiniz üzere ilk aldığımda da ısınıyordu, ben yinede etkisi olur diye denemek istedim.
Fakat ne yaptıysam sorunun üstesinden gelemedim.

Bilgisayar SSD (C) ve HDD (D) olmak üzere iki diskten oluşuyor.
Bu hataların yaşandığı süre boyunca filmleri hep C'de izlerdim ve filmin yarısında bilgisayar kilitlenirdi.
Tesadüfen D'de bulunan bir filmi izlemek istedim ve filmin sonuna kadar bilgisayar kilitlenmeden izleyebildiğimi farkettim.
Böylece sorunun SSD'de olduğunu anladım.
SSD'nin bilgisayara sağladığı avantajları anlatmama gerek yok sanırım.Eğer bilmiyorsanızda enpedide gerekli bilgiyi bulabilirsiniz.
Bende bu nedenle garanti bitmesine rağmen MSI'a mail yazdım.
Mailimde bu sorunun garanti bitiminden hemen sonra başladığını ve bana yardımcı olmalarını istedim.
Enpedideki incelemenin linkini de yazıma ekledim ve vereceğiniz cevabın incelemeye ekleneceğini belirttim.
Teknik servis MSI'a soralım dedi ve MSI'dan aldıkları cevap olumlu oldu.

Bende teknik servis ile yazıştığım süre zarfında D'ye windows kurmuş ve SSD'yi derve dışı bırakmıştım.
MSI'dan olumlu yanıt gelince içinde windows olan SSD'yi format atmaya gerek olmadan tekrar C aktif etmek istedim ve sitedeki " http://7.enpedi.com/2011/08/windows-7-kurulu-bir-sabit-diski-baska.html " linkindeki adımları uyguladım.
Hatta bunu yaparken yeni windowsun açılmaması gibi hatalarlada karşılaştım ve ayrıca bu sorun içinde tekrar uğraşmaktansa format atmayı seçtim.Ayrıca MSI'da olumlu yanıt verdiğinden fazla vaktim yoktu.
Formattan sonra gerekli programları kurdum.Ürünün, göndermeden donduğunu son kez görmek için tarayıcıda birçok sayfa açtım ve en ufak donma olmadıç
Sanırım yukarudaki linkteki adımlardan biri SSD'nin sorununu çözmüştü.Ben yinede ürünle beraber gönderdiğim sorunlar yazısında ayrıca SSD'yi test etmelerini istedim.
Ürünü gönderebilmem için bana bir kod gönderdiler ve Aras kargoyla ücretsiz olarak gönderdim.Yanında mümkünse faturayı da göndermemi istediler fakat fatura üniversite okuduğum ilin yurdunda olduğu için onuda gönderemedim.
Yalnızca bilgisayar, güç adaptörü ve düzeltilmesini istediğim sorunların yazılı olduğu bir kağıt gönderdim.

1 hafta sonra teknik servisteki personel beni aradı ve SSD'ye birçok test yaptığını fakat donma yaşanmadığını söyledi.
Blueray için yeni parça sipariş verdiklerini gelince montajını yapacağını söyledi.
" Ğ " tuşunu temizlediğini ve ısınma içinde soğutma sistemini değiştirdiğini söyledi.
Ürün toplamda kargo dahil yaklaşık 3 hafta sonra elime ulaştı.Ürünü kargoya verirken benim telefon numaramı vermeyi unutmuşlar.
Ben kargoyu aramasam büyük ihtimalle ürün geri gönderilecekti.
Ürünü şimdi sıkıntısız kullanıyorum.
MSI GX70 ile 2.5 yılım böyle geçti.

Yorumlar

Twitter

item