incelemeler

Logitech Anywhere MX İncelemesi

       Son olarak sırada  Logitech Anywhere MX İncelemesi var. Halen bu fareyi kullanıyorum.  Lafı fazla uzatmadan ürün hakkında bilgi vermeye başlayayım...








Genel Bilgiler...

  • Ürün Darkfield Laser Tracking™ olarak adlandırılan bir izleme teknolojisi kullanıyor. Bu teknoloji gerçekten de çok çok başarılı. İstisnasız her yüzeyde çok büyük bir hassasiyetle çalışıyor.




  • Microsoft farelerinin aksine uzun sayfaları hızlıca kaydırmak için fare tekerleğine basıyorsunuz (Klasik farelerdeki tekerlek orta tuşa karşılık geliyor) ve bu tekerleğin tabiri caizse frenini kaldırıyor. Normale döndürmek için aynı tuşa tekrar basıyorsunuz.




  • Üründe yanda 2 ekstra tuş var. Ayrıca fare tekerleğinin sağa sola işlevini ve orta tuşu sayarsak bu tuş sayısı 5'e çıkıyor. Bu tuşların tamamını programlamanız mümkün.



  • Ürün Logitech® Unifying alıcı kullanıyor. Yani tek bir alıcı ile bilgisayarınıza birden fazla Logitech (Unifying destekli) ürün bağlamanız mümkün.





  • Üründe 2 adet kalem pil yuvası var ancak isterseniz tek pille de kullanabiliyorsunuz.
  • Pil ömrü (Tek pille) yaklaşık 10 gün. (Benim çok yoğun kullanmamı göz önüne alın. Normal bir kullanıcıda daha fazla gidecektir. Ayrıca bu süre pil kalitesiyle de orantılı. Ben çok pil harcadığından kalitesiz pil kullanıyorum.)
  • Tuşlar Microsoft farelerdeki biraz sert tuşlarla kıyaslandığında yumuşak. Ama diğer Logitech farelere oranla oldukça tok diyebilirim. Ürün bu yönüyle bir Logitech fareden çok bir Microsoft fareyi andırıyor. 




Artılar...

  • Ürün uzun zamandır kullandığım ve elime en iyi oturan fare diyebilirim. (Bunun kişiden kişiye değişebileceğini unutmayın)
  • Yüzey tarama konusunda sıfır soruna sahip. Her yüzeyde en ufak bir sorun olmadan sanki mousepad üzerinde kullanıyormuş gibi performanslı kullanabiliyorsunuz.
  • Malzeme kalitesi son derece iyi.
  • Üründe kullanılan skatezler özel bir Polytetrafluoroethylene (PTFE-Teflon) alaşımı ve dünyada bilinen en kaygan plastik. Dolayısyla sürtünme katsayısı Microsoft farelere göre çok daha düşük. Bu yüzden kullanım konfor da çok yüksek. Bu konforu da kesinlikle fark ediyorsunuz.
  • Ürünü ister tek pille ister 2 pille kullanabiliyorsunuz. Bu şekilde ağırlık ayarlaması da yapmanız mümkün oluyor. Ben fareyi taşıyarak kullanan bir kullanıcı tipi olduğum için tek pille kullanıyorum.




  • Ürünün pil ömrü az ama bunun sebebi çift lazer kullanıyor olması. Gülü seven dikenine katlanır durumu söz konusu anlayacağınız.  BİM'den 1.5 TL'ye aldığım dörtlü paket kalem pille fereyi 50 gün kullandım. Normal bir kullanıcıda bu süre 2 - 3 aya çıkacaktır. Dolayısıyla 2 - 3 ayda 1.5 TL pil parası çok geliyorsa zaten bu fare size göre değil. *
  • Ürünün açma kapama anahtarı aynı zamande lazer lenslerin yuvasını da kapatıyor. Bu şekilde ürünü kullanmadığınızda tozlanmasının önüne geçilmiş oluyor.




  • Ürünün bir başka artısı bir kılıf ile beraber gelmesi. Belki çok gerekli değil ama çok hoş. Ben severek kullanıyorum.







Sorunlar...


  • Windows 8.1 ile beraber sayfa kaydırmada gecikme, kararsızlık gibi sorunlar baş gösterdi.  Tekerlek ile yaptığınız kaydırma hareketi ile sayfanın hareketinin birbiri ile alakası yok. Açıkçası bu durumda sayfa kaydırmak tam bir eziyet halini almış durumda. Gerek Logitech'in sunduğu çözümler gerekse de benim denediğim çözümlerin hiçbiri işe yaramıyor.

    Sorun Setpoint yazılımıyla alakalı çünkü yazılımı kapattığımda tekerlek normale dönüyor. Ancak bu seferede farenin özelliklerini kullanamıyorsunuz. Verdiği kullanaıcı desteği ile ünlü Logitech, Setpoint yazılımını Winows 8.1 için halen güncellemiş değil. Açıkçası fareyi kullanamaz duruma geldim :(


    Windows 8.1 ve bu fare ikilisini  kullananlar varsa onların durumunu da bilmek isterim açıkçası.
  • Logitech'in hızlı sayfa kaydırma için kullandığı çözüm Microsoft'un hıza duyarlı çözümünün (Filickçok gerisinde. Kesinlikle Microsoft'un hıza duyarlı çözümünün yanına yaklaşması dahi mümkün değil.






Son olarak....


Son birkaç yılda kullandığım bütün fareleri yukarıda görüyorsunuz. Hepsinin de incelemesini yayınlamış oldum. Ancak açıkçası halen ihtiyaçlarımı görebilecek bir fare bulabilmiş değilim. Aslında yukarıda saydığım olumsuzluklar dışında Anywhere MX mükemmel bir fare idi ancak bu olumsuzluklar beni ciddi anlamda rahatsız ettiği için değiştirmek zorunda kalacağım.


Aslında aradığım çok şey değil;


  1. Her yüzeyde çalışsın. (Performance MX, Anywhere  MX ve Arc Touch)
  2. Fare tekerleği yavaşça çeviriyorsam sayfa kaydırma hızı hassas olsun, hızlı çeviriyorsam sayfa kaydırma hızı katlanarak artsın. (Explorer Touch ve Arc Touch)
  3. Tekerlek orta tuşu olsun bir zahmet! ve yumuşak, hassas olsun. (Hiçbiri/Nispeten Anywhere MX -Farenin sağa sola yatırılma tuşunu orta tuş yaptım)



Yıl olmuş 2013 ve bu kadar basit ihtiyaçları sağlayan bir fare bulamamam gerçekten trajikomik. Böyle bir fare biliyorum diyen herkesin önerilerine açığım :)




* Pillerin birer çöp olmadığını unutmayın. Piller doğayı ciddi anlamda kirleten ağır kimyasallar içerir. Atık pillerinizi market ve eczanelerde bulunan atık pil kutularına atabilirsiniz.

** Boyutları karşılaştırmak isteyenler için;






Yorumlar

Twitter

item