incelemeler

Microsoft Explorer Touch Mouse İncelemesi

Fare satın alanların karşılaştığı en büyük problem almayı düşündükleri fareleri deneme imkanı bulamamaları. Çünkü fareler genelde vakumlu ambalajlarda satılıyorlar ve tüketicinin bunları deneme şansı olmuyor. Nedense binlerce liralık bilgisayarları teşhir eden ve müşteriye deneme imkanı sunan teknoloji mağazaları 3 kuruşluk fareler için aynı imkanı sunmuyorlar. (Bana yapılan geri dönüşlerden Saturn mağazalarında teşhir ürünü bulunduğunu ve müşterilerin alacakları fareleri deneyebildiklerini öğrendim. Bütün teknoloji marketlere örnek olmasını diliyorum) Bu yüzden fare almak isteyen insanlar genelde körlemesine alıyorlar ve durum tamamen "Ne çıkarsa bahtıma" durumu oluyor. Bunlardan biri de benim :)



Bu veya buna benzer tuşları programlanabilir bir fareniz varsa alttaki linkteki yazı ilginizi çekebilir. Bu yazıyı benzer fonksiyonlar için çoğaltmayı planlıyorum. İleride yazacağım yazıların linkini de linkteki makalede bulabileceksiniz...



                       






Daha önce son 6-7 aydır kullandığım Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 hakkında bir inceleme yazmış ve bu satırlarla başlamıştım sözlerime. Bu inceleme ise Microsoft'un yeni piyasaya sürdüğü Touch ailesine mensup olan ve hali hazırda kullandığım Microsoft Explorer Touch hakkında olacak.

Daha öncede belirttiğim gibi fare incelemesi yazmak çok mantıklı değil çünkü her insanın kullanım alışkanlığı, el yapısı ve fareden beklentisi farklı. Bir insana hiç hitap etmeyen bir fare başka bir insanın eline cuk diye oturabilir. Bu yüzden alttakileri bir kullanıcı görüşü olarak değerlendirin....





Genel Bilgiler


  • Ürünün resmi sayfası burada
  • Fare 2 AA pille çalışıyor. Pil ömrü hakkında ise henüz yeni kullandığım için bir fikrim yok. Ancak şöyle ilkel bir hesap yapabiliriz: Daha önce kullandığım  Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 için Microsoft, 8 ay pil ömrü vaad ediyordu ama gerçekte 30-40 gün gidiyordu. Bu fare için ise Microsoft, 18 ay pil ömrü vaad ettiğine göre yaklaşık 3 ay gider diye düşünüyorum. Tabii benim çok yoğun kullandığımı göz önünde bulundurun. Normal bir kullanıcıya 2-3 kat daha uzun süre dayanacaktır.

    Güncelleme: Pili bugün (15 Haziran) değiştirdim. Yani yoğun kullanımda dahi en az 4 ay gidiyor. (Duracell ile)
  • Altta açma kapama tuşu var. Bu şekilde kullanmadığınızda kapatabiliyorsunuz. 
  • Serinin doğası gereği kaydırma tekerleği mevcut değil. Bunun yerine dokunmaya duyarlı şeridi kullanarak kaydırma yapıyorsunuz.
  • Toplam 5 tuş mevcut. Sağ ve sol tıklama tuşları ile kaydırma şeridinin üzerinde bulunan üç tuş. 
  • Fareden maksimum verim alabilmek için Microsoft'un sitesinden IntelliPoint yazılımını indirip kurmanız gerekiyor. Bu sayede pek çok ayar yapabiliyorsunuz. Yazılım kendini Windows'a entegre ediyor ve Denetim Masası\Donanım ve Ses\Fare yoluyla ulaşabileceğiniz pencereye ekstra sekme ve ayarlar ekliyor. Altta ekran alıntısını görüyorsunuz;




ARTILARI


  • Farede bulunan 5 tuşun tamamı programlanabiliyor. Özellikle kaydırma şeridinin üzerindeki ekstra tuşlara istediğiniz özelliği atayabiliyor olmanız konforlu bir kullanım sağlıyor.
  • Kaydırma şeridi hıza duyarlı. Bu sayede çok uzun dökümanları yada sayfaları tek fiskede sonlandırabiliyorsunuz. Ayrıca hıza olan duyarlılığı da ayarlama imkanınız var.
  • Kaydırma şeridinde değişik bir titreşim özelliği var. Bu sayede Notebook'lardan alışık olduğumuz Touchpad'lerden farklı olarak mekanik bir direnç varmış gibi hissedebiliyorsunuz. Bu da hassasiyet kazandırıyor. Aynı zamanda bu titreşimin şiddetini de ayarlayabiliyorsunuz.
  • Kaydırma şeridinde (İstediğiniz zaman kapatabildiğiniz) "Flick" adlı bir özellik mevcut. Bu özellik açık olduğunda dokunma şeridine parmağınızı kaydırarak bir fiske attığınızda kaydırma bir süre daha devam ediyor. Bunu size daha iyi anlatabilmem için şöyle açıklayayım: Havaya kaldırdığınız bir bisiklet tekerleğine şöyle bir tokat attığınızda nasıl tekerlek uzun süre boşta dönüyorsa bu farede de hayali bir kaydırma tekerleği uzun süre dönüyor ve sayfa kaymaya devam ediyor. Eğer titreşim açıksa bunu hissediyorsunuz zaten. Hatta içeride bir tekerleğin döndüğüne yemin edebilirsiniz :)
  • Yukarıda bahsettiğim kaydırma özelliklerinin tamamı yanal kaydırma için de geçerli. 
  • Pil için, Led durum göstergesi mevcut ve normal şartlarda yeşil renkte ışık verirken, (Sadece ilk çalışmada ondan sonra led sönüyor) pil zayıfladığında kırmızı renkte ışık vererek uyarıyor. 
  • Alıcısı -artık her ne kadar standart olduysa da- çok ufak ve bilgisayara takıp bir daha unutuyorsunuz. Ayrıca farenin altında muhafaza etmek için kilit mekanizmalı bir yuvası mevcut.


EKSİLERİ



Ürünün çok fazla eksisi yok ama adettendir 1-2 birşey yazayım :)


  • Farenin dış yüzeyi parlak kaplama olduğu için parmak izi çok belli oluyor.
  • Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500'ün çok rahat olan açma kapama anahtarının aksine bu farenin açma kapama anahtarı yüzeye sıfır ve gömme olarak konumlandırılmış. Bu yüzden tırnağı olmayan kullanıcılar açıp kaparken zorlanabilirler.
  • BlueTrack teknolojisi iyi hoş, optik farelere göre açık ara daha fazla alanda çalışıyor ama öyle reklamlarında anlatıldığı gibi her yerde de çalışmıyor. Örneğin yazlıklarda, balkonlarda kullanılan plastik masalarda gecikmeli tepki veriyor. Kırmızı yüzeylerde sorunlu. Girintili çıkıntılı yüzeylerde yine geç algılama sorunu oluşuyor vs.



Sonuç olarak;


Dokunmaya duyarlı yüzeye alışmak biraz zaman alıyor. Ancak alıştıktan sonra her hangi bir zorluk çekilmiyor. Ben genel olarak mennunum. Bence fiyatı dışında bir eksisi olmayan bir ürün. Farenin ederi ise 80-85 lira civarı

Yorumlar

Twitter

item