incelemeler

Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 İncelemesi

Fare satın alanların karşılaştığı en büyük problem almayı düşündükleri fareleri deneme imkanı bulamamaları. Çünkü fareler genelde vakumlu ambalajlarda satılıyorlar ve tüketicinin bunları deneme şansı olmuyor. Nedense binlerce liralık bilgisayarları teşhir eden ve müşteriye deneme imkanı sunan teknoloji mağazaları 3 kuruşluk fareler için aynı imkanı sunmuyorlar. (Bana yapılan geri dönüşlerden Saturn mağazalarında teşhir ürünü bulunduğunu ve müşterilerin alacakları fareleri deneyebildiklerini öğrendim. Bütün teknoloji marketlere örnek olmasını diliyorum) Bu yüzden fare almak isteyen insanlar genelde körlemesine alıyorlar ve durum tamamen "Ne çıkarsa bahtıma" durumu oluyor. Bunlardan biri de benim :)





               Geçtiğimiz yaz bir fare ihtiyacım olunca bu fareyi satın aldım. Ancak yukarıda anlattığım gibi bu fareyi alırken elime oturup oturmayacağı veya tuşlarının istediğim hassasiyette olup olmadığı hakkında zerre kadar bir fikrim yoktu. Ve yaklaşık 7-8 aylık bir kullanım sürecin sonunda -zaten hiç memnun olmadığım- fare servis tarafından değiştirildi ve ben fiyat farkını ödeyerek Microsoft Explorer Touch aldım. (İncelemesini yazacağım yazdığımda da link vereceğim)

             Aslında fare incelemesi yazmak çok mantıklı değil çünkü her insanın kullanım alışkanlığı, el yapısı ve fareden beklentisi farklı. Bir insana hiç hitap etmeyen bir fare başka bir insanın eline cuk diye oturabilir. Bu yüzden alttakileri bir kullanıcı görüşü olarak değerlendirin....




Genel Bilgiler;


  • Fare tek pille çalışıyor. Pil ömrü ise yaklaşık 1 ay. (Benim fareyi çok yoğun kullandığımı gözönünde bulundurun. Normal bir kullanıcı pili 2-3 kullanabilir)
  • Altta açma kapama tuşu var. Bu şekilde kullanmadığınızda kapatabiliyorsunuz.
  • Fareden maksimum verim alabilmek için Microsoft'un sitesinden IntelliPoint yazılımını indirip kurmanız gerekiyor. Bu sayede pek çok ayar yapabiliyorsunuz. Yazılım kendini Windows'a entegre ediyor ve Denetim Masası\Donanım ve Ses\Fare yoluyla ulaşabileceğiniz pencereye ekstra sekme ve ayarlar ekliyor. Altta ekran alıntısını görüyorsunuz. (Fareyi değiştirdiğim için resimlerde Wireless Mobile Mouse 3500 yerine Explorer Touch görünüyor)





ARTILARI


  • Tekerleği son derece yumuşak ve sessiz. Lastik malzeme mükemmel bir hassasiyet sağlıyor.
  • Tekerleğin hıza duyarlı olması ve bu duyarlılığı IntelliPoint sayesinde dilediğiniz gibi ayarlayabilmeniz, sayfa kaydırma esnasında çok büyük kolaylık ve konfor sağlıyor.
  • Pil için, Led durum göstergesi mevcut ve normal şartlarda yeşil renkte ışık verirken, (Sadece ilk çalışmada ondan sonra led sönüyor) pil zayıfladığında kırmızı renkte ışık vererek uyarıyor.
  • Alıcısı -artık her ne kadar standart olduysa da- çok ufak ve bilgisayara takıp bir daha unutuyorsunuz. Ayrıca farenin altında muhafaza etmek için kilit mekanizmalı bir yuvası mevcut.



EKSİLERİ

  • Tekerlek tuşu (Orta tuş) çok sert. Araştırıken gördüğüm kadarı ile bu sadece bu seriye özgü değil. Bu ailenin diğer üyeleri Wireless Mobile Mouse 4000, Wireless Mobile Mouse 3000 ve Wireless Mobile Mouse 2000'de de benzer sertlik söz konusuymuş. Yani benim gibi tekerlek tuşunu çok kullanan bir kullanıcı iseniz bu fare pek size uygun değil.
  • Sadece bendeki üründe mi yoksa bütün bu seride mi olduğunu bilemiyorum ama benim kullandığım ürünün tekerlek tuşu bazen tık sesi gelmesine rağmen tıklamıyordu. Burada anlattığım durumu görebilirsiniz. Bu çok rahatsız edici bir durum. Ben genelde linkleri yeni sekmede açmak için bu tuşu kullanıyorum. Tıklıyorsunuz tıklama sesi geliyor tıkladığınız yerden ayrılıp yeni sekme açılacak diye hamle yapıyorsunuz bir de bakıyorsunuz ki tıklama sesi gelmiş ama tıklamamış! Haydi tekrar linke geri dön tekrar tıkla bu her gün onlarca, yüzlerce kere olunca insan aldığına alacağına pişman oluyor.
  • Sol ve sağ tuşları da sert sayılır ve oldukça sesli çalışıyor. Gece sessizliğinde bilgisayar kullanan biri iseniz rahatsız edebilir. 
  • Yan taraftaki kauçuk kaplama kavrama hissini arttırıyor ama benimki (Ellerim yaz kış asla terlemediği halde) 5-6 aylık bir kullanımın ardından ek yerinden (Sağ üst köşe) açıldı.
  • BlueTrack teknolojisi iyi hoş, optik farelere göre açık ara daha fazla alanda çalışıyor ama öyle reklamlarında anlatıldığı gibi her yerde de çalışmıyor. Örneğin yazlıklarda, balkonlarda kullanılan plastik masalarda gecikmeli tepki veriyor. Kırmızı yüzeylerde sorunlu. Girintili çıkıntılı yüzeylerde yine geç algılama sorunu oluşuyor vs.



Sonuç olarak,

             Fareyi aldıktan 10 gün sonra yukarıda bahsettiğim tekerlek tuşu sorunundan dolayı servise gönderdim. "Sorun yoktur" raporu ile geri geldi.

             Ardından 5-6 aylık bir kullanım sonunda tekerlek her turda aynı yerde sıkışma yapmaya başladı. Buna ek olarak yan taraftaki kauçuk kaplama açıldı. Tekrar servise gönderdim ve servis ürünün iş göremez durumda olmasından dolayı -Tüketiciyi koruma hakkındaki kanuna göre hatalı bir uygulama ile- aynı ürünün yenisini yolladı. Oysa bu tip durumlarda RMA (Değişim)  raporu hazırlayıp tüketiciye vermek ve tüketiciye seçimlik haklarını kullandırmakla yükümlüler. (Sadece fatura tarihinden itibaren 30 gün ve daha fazla geçtiyse. Ürün yeni alındıysa ve 30 gün geçmediyse ürün basitçe yenisiyle değiştirilir. Bu durumda tüketicinin seçimlik hakkı yoktur)  Yani tüketiciye ürünün aynısının yenisini dayatmaya hakları yok.  (Haklarını yememek lazım hızlılardı. 1 Hafta içinde ürün Adapazarı'ndan İstanbul'a gitti ve yenisi geldi)  Ürünü aldığım Vatan Bilgisayar yetkilileri -başta mızıklansalarda- farkını ödeyerek Explorer Touch modeli fareyi almam için yardımcı oldular.

           Toparlarsak, yukarıda bahsettiğim sebeplerle ben bu ürün ailesine ait bir ürünü almam. Ancak kauçuk kaplamanın yandan sökülmesi durumu ile karşılaşmasaydım, tekerlek tuşunu çok fazla kullanmayan kullanıcılara önerebileceğim bir ürün olabilirdi. Ürünün ederi ise 50 lira ve biraz altı...

Yorumlar

Twitter

item