incelemeler

Intel HD Graphics 3000, AMD ve Nvidia'ya Karşı! (Benchmark ve oyun testleri)

Daha önce 2. Nesil Intel® Core™ (Sandy Bridge) İşlemci Ailesine Genel Bir Bakış adlı yazımda Sandy Bridge işlemci ailesinin getirdiği yeniliklerden en önemlisinin güçlü dahili grafik çipi (Ekran kartı) olduğunu belitmiş ve ve bu grafik çipinin gücünü nereden aldığını anlatmaya çalışmıştım. (Eğer okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim) Bu yazıda ise Asus N53Sv'de bulunan Intel HD Graphics 3000'i baz alarak diğer grafik çipleri ile karşılaştıracağız. Bu grafik çipleri, piyasada en çok görülen grafik çiplerinden 310M, 320M, HD 5470, GT 425M, 335M, HD 5650, benim kullandığım GT 240M ve bir oyun bilgisayarı olan Asus G73Jw'nin grafik çipi olan GTX 460M olacak. Bu aynı zamanda benim sınıf 2 olarak nitelendirdiğim kullanıcı profilinin bu aralar çok tercih ettiği grafik çiplerinden GT 425M, 335M ve  HD 5650'nin popüler oyunlarda gösterdiği performansı görmenizi sağlayacak. Dolayısıyla Notebook satın alma aşamasında iseniz tercih yapmanızı kolaylaştıracak diye düşünüyorum...


Bu arada Sandy Bridge işlemcilere sahip istisnasız bütün Notebookların "Chipset"lerindeki bir üretim hatası yüzünden toplatıldığını belirteyim. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz. Benim size tavsiyem Nisan-Mayıs gibi çıkması beklenen ve hatası giderilmiş "Chipset"lere sahip Notebooklar çıkıncaya kadar Sandy Bridge işlemcilere sahip Notebooklardan kesinlikle uzak durmanız.




NOTLAR

  • Bütün oyun testleri 1366x768 çözünürlükte yapıldı.
  • Oyun testlerinde verilen rakamlar Fps (Saniye başına gösterilebilen kare sayısı) olup, her zaman yüksek rakam iyidir.
  • Her oyun testinde bütün makinalarda aynı oyun için tamamen aynı ayarlar kullanıldı.
  • Oyunlar için yapılan ayarlar oyunun zorluğuna göre yapılandırıldı. Örneğin Metro2033 gibi yüksek grafik gereksinimleri isteyen oyunlarda orta/üst ayarlar kullanılırken, Fifa 11 gibi daha az grafik gereksinimi isteyen oyunlarda en yüksek ayarlar kullanıldı. Yani -durumun el verdiğince- mainstream garfik çiplerinin (425M, 335M ve  HD 5650) 30-40 Fps verebileceği ayarları seçmeye çalıştım.
  • Bir oyunun akıcı oynanabileceği Fps, 30 ve üzeridir.
  • Sayfanın boyutu fazla büyümesin diye grafikleri küçük boyutta ekledim. Dileyen alttaki garfiklerin tamamını (960x720p olarak) içeren bir klasörü buradan indirebilir.


Grafikleri hazırlarken yanlışlıkla G73Jw yerine N73Jw yazmışım. Yani grafiklerdeki N73Jw aslında G73Jw modelidir. Bu hata için özür diliyorum.




























    Yorumlar

    Twitter

    item