incelemeler

ASUS N53Jn (Türkiye'de ilk defa benchmark ve oyun testleri ile)

Blogumu takip edenlerin bildiği gibi son 6 ayda en uygun fiyata en uygun kaliteyi sundukları için Samsung'un sunduğu  R580 ve ASUS'un ürettiği  N61 serileri hem satış anlamında satıcıların, hem de problemsiz çalışmaları ile tüketicilerin gözünde piyasanın yıldızları oldular.Ama herşeyin devri kapandığı gibi onlarda artık son demlerini yaşıyorlar. ASUS,  N61Jv'nin halefi olacak N53Jn ve N73Jn (17") serisini duyurarak bunu resmileştirdi. N73Jn Türkiye'ye gelir mi emin değilim ve diğer firmalar nasıl bir karşılık verecekler henüz bilmiyorum ama görünen köy kılavuz istemiyor; N53Jn kış sezonunun başrol oyuncularından biri olacak!




ASUS N53 Serisi : Harddisk ve Ram Terfisi Nasıl Yapılır?



Bu yazıyı takip eden ve N53Jl veya JF satın alıp bloguma dönüş yapan arkadaşlar bu modeli en uygun şu fiyatlara almışlar. Kampanyaları takip ederek aynı fiyatlara almaya çalışın. (Verdiğim fiyatlar şu anki fiyatlar değil kampanyalar ile oluşan en düşük fiyatlar) Vatan: 1540 Lira  Bimeks: 1550 ve 1575 Lira Electroworld;  1525, 1500 ve 1580 Lira   



Artık bu fiyatlara bulmanız biraz zor görünüyor. Çünkü Ekim ayında 1.4 Lira civarı olan Dolar kuru şu anda 1.55 Lira. (MB Döviz kuru) Yukarıdaki fiyatlar Aralık ayı fiyatları olmasına rağmen bunların anlaşması daha önceden yapıldığı için Ekim kurlarını baz aldım. Yani Dolar'da olan %10'luk fiyat artışını bu fiyatlara vurduğumuzda 1700 liralar makul görünüyor. Daha fazla düşmesini beklemeyin.






     Bilgilendirme kronolojisi ;


 O kadar alışmışım ki N61 yazmaya çoğu yerde N53Jn yerine N61Jn olarak kullanmışım.Hataları düzelttim. Şu ana kadar yazıyı okuyup yanılan okuyucularımdan Özür diliyorum... (25.08.2010)




Bu modelin ne zaman piyasaya çıkacağını soran çok miktarda yorum aldım. Bunun üzerine bu sorulara doğru cevap verebilmek adına  ithalatçı firmalar ile temasa geçtim. İthalatçı firmalar ile yaptığım yazışmalarda aldığım bilgilere göre Ekim sonundan itibaren N61Jq serisi sonlandırılacak ve N53 serisine ait modeller piyasaya çıkmaya başlayacak. Bu yazıda tanıttığım modelin yanında N53Jf adında GT425M ekran kartına sahip bir model ve N53Jq adında i7+425M konfigürasyonundaki bir modelde piyasaya sürülecek. Ancak hepsi bir arada mı stoklara girer yoksa kademe kademe mi olur bilmiyorum. (11.10.2010)

  • Bu gün itibari ile (25.11.2010) N53Jf satışa sunuldu. Almayı düşünen arkadaşlar teknoloji marketlerde bulabilirler.


Modellerin değerlendirilmesi (Aralık 2010)


    Şu anda piyasada bulunan modeller bakılırsa N53Jn'yi sanırım ithalatçı firmalar ithal etmeyecekler. Bunun yerine GT425M ekran kartına sahip N53Jf ve N53Jq'yu göreceğiz. Evet N53Jl diye bir modelde piyasada satılıyor ancak Asus'un resmi olarak böyle bir modeli yok. Asus N53 serisi Jq, Jf, Jn ve Jg den oluşuyor. "Jl" adı verilen model ise muhtemelen ithalatçıların fiyat karşılaştırmalarını önlemek ve kafa karıştırmak için N53Jf serisini biraz farklı specler ile ithal edip farklı kodlamasından kaynaklanıyor. (Düzeltme17 Aralık'ta Asus resmi sitesinde bu modelin speclerini yayınladı) Neyse konuya dönelim;

           Öncelikle Jn'nin ithal edilmemesi büyük oranda DirectX11 çığırtkanlarının bir etkisi. Oysa Asus'un hemen bütün serilerinde sonu N ile biten modeller o serinin prestij ürünüdür ve üretiminde, kullanılan parçalarda daha özenli olunur. Daha iyi Ram, daha iyi HDD, daha iyi panel vb. gibi. Bu yüzden GT425M'e göre biraz daha iyi olan ekran kartı ile şu anda piyasada bulunan modellerden açık ara daha iyi bir seçenek olabilirdi, yazık oldu. 

         Piyasada satılan modellerde (Jf, Jq ve Jl) bulunan GT425M Nvidia'nın DirectX11'i destekleyen yeni nesil kartlarından biri. Performans olarak HD5650'nin biraz üzerinde, GT330M ile yaklaşık aynı, HD5730 ve GT335M'den ise %7-10 daha zayıf bir kart olduğunu söyleyebilirim. Şu anda piyasada bulunan bütün oyunları 720p olarak rahatlıkla çalıştırabilecek bir kart.

       Kullanılan işlemci ise (İ5-460M) yaz sezonunun en iyi İ5 işlemcisi olan 520M'den daha güçlü bir işlemci. 560M'den ise daha zayıf. Ancak bu zayıf, güçlü sizi yanıltmasın birincisi, bunlar çok küçük farklar, ikincisi bahsettiğim bütün işlemciler normal bir kullanıcıya çok fazla işlemciler.

        Son olarak piyasada Jl olarak kodlanan modelin diğer modellerden görünen farkları şunlar; 
  • Bazı mağazalar 1080p ekranı olduğunu yazıyorlar bazı mağazalarda ise 768p görünüyor. Bunu mutlaka kontrol edin, yanlış yazılmış olabilir. 
  • Ekran kartnda 2 GB bellek kullanılmış
  • Ram olarak DDR3-1333 MHz. görünüyor.
  • Usb 3.0 portu "Jl" ve "Jg"modellerinde  opsiyonel. Yani sizin için önemli ise alırken kontrol edin.(17 Aralık)

              Eğer bu farkları yorumlamamız gerekirse i5 ve i3 işlemciler en fazla 1066 MHz.e kadar Ram hızını desteklerler. Yani 1333 MHz. Ram taksanız dahi Ramler 1066 MHz. çalışacaktır. Dolayısıyla i5 işlemciye sahip bir modele, bu modelde 1333 MHz. ram var diyerek spec yazmak iyimser bir düşünce tarzıyla yaklaşırsanız cahillik olarak, gerçekçi yaklaşırsanız adam kazıklamak olarak değerlendirilebilir. 

         Ha peki fabrika bunu niye takıyor derseniz, 2 sebep olabilir: Birincisi aralarında fiyat farkı yok ellerindeki stok o yöndedir, ikincisi ithalatçı firma nasıl olsa arada fiyat farkı yok (İthalatçı firmaya maliyeti açısından) bari 1333 takında ben bak bunda 1333 ram var der üstüne 100 Lira ekler öyle satarım demiştir. (Bunların benim varsayımım olduğunu elimdeki herhangi bir bilgiye dayanmadığımı belirteyim. Hak yememek lazım.)

           Ekran kartının 2 GB belleğe sahip olması da benzer bir kandırmaca. Gerçekte performansa hiçbir etkisi olmayacaktır. Bellek fiyatlarının ucuzlaması ve bilinçsiz kullanıcıların ekran kartını değerlendirirken genelde belleğe bakıyor olduğunun üreticiler tarafından da biliniyor olması onları böyle tatlı su kurnazlıklarına yöneltiyor. Ha başarılı da oluyorlar mı oluyorlar haklarını yememek lazım. Gerçekte bir ekran kartının performansını belirleyen temel etmen GPU'dur. Yani ekran kartının işlemcisi. Bunu dışında da bazı yan etmenler vardır ama bunların içinde de bellek miktarı en önemsizlerinden biridir. Zaten en ucuz donanım bellek ve her GPU'ya işleyebileceği kadar belleği koyuyor üreticiler, hatta fazlasını koyuyorlar! Sonuç olarak GT425M, 2 GB belleği işleyebilecek bir ekran kartı değildir ve 1 GB'lık versiyonu ile aralarında tek bir Fps dahi fark olmayacaktır. İş bellekte olsaydı neredeyse bir Notebook fiyatına satılan  örneğin, HD5870 gibi bir modele 1 GB bellek koymazlardı. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve kendinizi eğitmek için burada "Grafik performansı" bölümünü okumanızı tavsie ederim.

      1080p ekran konusu ise biraz daha karmaşık. Yakında benzer bir konuda (Panel televizyonlar ve Ev sinema sistemleri) bir yazı yayınlayacağım ve orada detaylı bir şekilde olayın mantığını anlatacağım ama burada da kısaca olayı açıklamaya çalışayım. Bir panelde görüntünün kalitesi çözünürlük ile değil DPI ile ölçülür. Yani belli bir alana düşen piksel yoğunluğu ile. Bunun anlamı şudur; 15" ve 720p bir panel, 40" ve 1080p panelden daha iyi görüntü verir. Çünkü inch başına düşen piksel sayısı hesapladığınızda 15" ve 720p panelde daha fazladır. Yani görüntü daha yoğundur. Dolayısıyla 15-16" aralığındaki panellerde 1080p'i tercih etmek çoğu durumda gereksiz kalıyor. Yazılar okunamayacak kadar küçülüyor ve mecburen ekranı 768p'e düşürüp öyle kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Ama Photoshop gibi yazılımları -işinizin gereği- yoğun olarak kullanıyorsanız mutlaka tercih edin sizin işinize yarayacaktır. 

        Ancak bazı yerlerde okuyorum "Ben film seyrediyorum bana o yüzden şart" diyor bazı arkadaşlar. Bu da başka bir cahillik. 1080p ekranınızın zevkini çıkarabilmeniz için 1080p medyanızın olması gerekir. Yani ya Blu-ray film satın alacaksınız yada internetten ortalama boyutu 35-40 GB olan Blu-ray filmleri indireceksiniz. Ha ben Blu-ray filme 50-60 lira veririm yada bir film için 35-45 GB indirmeye razıyım diyorsanız o zaman alın. Ancak gidip BrRip, DvdRip yada DivX  film seyredecekseniz (Bunların ne anlama geldiğini bilmiyorsanız yada daha fazla bilgi almak istiyorsanız buradan alabilirsiniz)  bu tip filmler çözünürlük arttıkça daha kötü görünecektir. Tıpkı Standart TV yayınlarının (SD) veya DivX filmlerin, 1080p ekranlarda çamur gibi görünürken, tüplü (CRT) TV'lerdeçok net izlenebilmesi gibi...

           Biliyorum bu yazdıklarım çoğunuzun bir kulağından girip öbür kulağından çıkacak. Çünkü tüketim toplumu insanları öyle bir hakle getirdi ki hep en iyisini, en pahalısını, en çok özelliklisini almaya çabalarken "Benim buna ihtiyacım var mı?" sorusunu sormayı unuttuk, sorsak dahi tüm amacı para kazanmak olan şirketlerin reklam ve bilinçli dezenformasyonu ile gözlerimiz köreldi. İhtiyaçlarınızı doğru belirleyip, doğru seçimler yaptığınız alışverişler diliyorum hepinize....








(İmleci resimlerin üzerine getirerek büyütülmüş hallerini görebilirsiniz.)

Fırçalanmış alüminyum dış yüzey ile son derece şık bir tarz yaratıılmış.Parmak izi tutmaması yönünden avantajlı olan bu malzeme titiz kullanıcıları sürekli temizlik derdinden kurtaracak.




Menteşelerin tasarımı alışılmışın dışındayken, klavye yine N61 serisi ile aşina olduğumuz "Chicklet" klavye.Bu modelde Asus ekran kalitesini bir seviye yukarı taşımış.Usb 3.0 yine standart.




Touchpad'in kararlılığı arttırılmış. Daha önceki N61 serisinin modellerinde görülen touchpad problemleri giderilmiş. Ayrıca web  kamerasının mekanik olarak kapatılmasını sağlayan bir sürgülü kapak eklenmiş.[Paranoyak kullanıcılarını düşünmüşler sanırım :)]




















Makinanın ön tarafında herhangi bir bağlantı noktası yok.




Sol tarafta ise sırasıyla havalandırma ızgarası, (Kapalı) anten girişi, HDMIRJ45 Jack'ı, SD kart okuyucu,  eSATA ve  USB 3.0 girişleri var.





Sağ tarafta ise sırasıyla ses bağlantı noktaları, 2 tane Usb 2.0 portu, optik sürücü ve kablosuz açma kapama düğmesi var.





Arka tarafta Kensington kilidi, pil ve güç girişi var.


Güç girişinin buraya alınması iyi olmuş.Eski modellerde havalandırma ızgarasının yanında idi ve bu bazı durumlarda güç kablosunun sürekli olarak havalandırma ızgarasından üflenen sıcak havaya maruz kalmasına sebep oluyordu. Bu da ilerleyen zamanlarda  bu kablonun işlev dışı kalmasına ve tüketicinin zarara uğramasına sebep olabilirdi.






Ekran kartının Nvidia Optimus teknolojisine sahip olduğunu da belirteyim.Bu teknoloji ile gerek duyulmadığında ekran kartı devre dışı bırakılıyor ve dahili ekran kartı devreye giriyor.Bu da daha az güç tüketimi, daha az ısı ve daha uzun pil ömrü demek.







Spesifikasyonlar


İşlemci
Intel® Core™ i5 İşlemci 540M 2.4 GHz,
Turbo Boost ile 3.06 GHz'e kadar
Intel® Core™ i3 işlemci 370M : 2.4 GHz 
İşletim Sistemi

 Windows® 7 Home Premium 
Chipset
Mobile Intel® HM55 Express Chipset
Bellek
DDR3 1066 MHz SDRAM, 2 x SODIMM soket.
8GB SDRAM'a kadar yükseltilebilir 
Ekran
15.6" HD (1366x768)/Full HD (1920x1080) Vesa Like
Ekran kartı
NVIDIA® GeForce® GT335M, with 1GB VRAM
Hard Disk
2.5" 9.5mm SATA
640GB,5400rpm
Optik sürücü
DVD Super Multi Double Layer 
Kart okuyucu
7'si bir arada kart okuyucu :
SDHC,SDXC,SD,MMC,MS,MS-Pro,MS-Duo
Webcam
2.0 Mega Pixel web kamerası
Fax/Modem/LAN/WLAN
Entegre 802.11 b/g/n or 802.11b/g 
Entegre Bluetooth™ V2.1+EDR (Opsiyonel) 
10/100/1000 Base T
Bağlantı arayüzleri
1 x Mikrofon girişi
1 x Kulaklık çıkışı (S/PDIF)
1 x USB 3.0 port
2 x USB 2.0 port
1 x RJ45 LAN Jack (Kablolu bağlantı için)
1 x HDMI
1 x WLAN Açma/kapama anahtarı
1 x E-SATA (USB 2.0 olarak ta kullanılabilir)
Ses
Entegre mikrofon ve hoperlorler
Bang & Olufsen ICEpower®
SonicFocus teknolojisi il
Pil
6 hücreli : 4400 mAh 47 Whrs 
Adaptör
Çıkış : 19 V DC, 4.74 A, 90 W 
Giriş : 100-240 V AC, 50/60 Hz
Boyut/Ağırlık
39.1 x 26.6 x 3.05~4.05 cm 
2.71 kg 
Güvenlik
BIOS Booting / HDD parola koruması
Garanti/Destek
2-yıl sınırlı uluslararası garanti
*Ülkeye göre değişiklik gösterebilir
1-yıl pil garantisi






Gelelim bencmark testlerine;


Notebook Optimus teknolojisi kullandığı için 2 farklı ekran kartı ile ölçüm yapılabiliyor.Bu yüzden bazı testlerde 2 farklı değer var. Bunlar aynı makinanın harici ekran kartı devrede iken ve değilken aldığı puanlar.



3DMark 06 
Çözünürlük 1024 x 768  / Varsayılan ayarlar


Acer Aspire 5739GNvidia GeForce GT 240M7191 ---------------------------
Acer Aspire 5740G  ATI Mobility Radeon HD 56507434 --------------------------------
Asus G60JX          Nvidia GeForce GTS 360M10004 ---------------------------------------
Asus K50IN SX045L         Nvidia GeForce G102M1689 ------
Asus K61IC          Nvidia GeForce GT 220M5023 -----------------
Asus N53Jn        Intel GMA HD (Intel GMA 5700 MHD)2090 --------
Asus N53Jn          Nvidia GeForce GT 335M8150 ------------------------------------
HP Pavilion dv6-1108slATI Mobility Radeon HD 46506161 -----------------------
HP ProBook 4510s      ATI Mobility Radeon HD 43303096 -----------
Sony VAIO E    ATI Mobility Radeon HD 56507026 ---------------------------
Toshiba Satellite L650ATI Mobility Radeon HD 51454576 ---------------




3DMark 03 
Çözünürlük 1024 x 768 / Varsayılan ayarlar


Asus K50IN SX045LIntel GMA 4500 MHD874 --------
Asus N53Jn  Intel GMA HD (GMA 5700 MHD)4965 --------------------------------
Lenovo G550L       Intel GMA 4500 MHD689 ------
Toshiba L500-1EU        Intel GMA 4500 MHD779 -------




3DMark 06: Intel GMA HD (Intel GMA 5700 MHD)
Çözünürlük 1024 x 768 / Varsayılan ayarlar



3DMark 06: Nvidia GeForce GT 335M





Çözünürlük 1024 x 768 / Varsayılan ayarlar



















































































Makina inanılmaz sessiz ve serin çalışıyor.Hele az yükte çalışırken sesini duymanız imkansız.Oyun esnasında ise ekran kartı 66 dereceyi geçmiyor ki bu çok ama çok iyi bir rakam.Ses kalitesi N61 serisinde zaten çok iyi idi ama bu modelde ise dünyaca ünlü Hi-End müzik sistemleri ve teknolojisi üreticisi Bang&olufsen ile beraber geliştirdikleri ve (İsmine ve bunu kontrol eden yazılıma da aynı ismi vererek) Bang & Olufsen diye andıkları ses sistemini oluşturmuşlar.

Sonuç olarak benim nacizane değerlendirmem şu yönde;


  • Kalite 9
  • Dizayn : 9
  • Performans (Kendi sınıfında)
  • Taşınabilirlik : İyi (Kendi sınıfında)
  • Pil ömrü İyi (Kendi sınıfında)
  • Klavye : 7
  • Touchpad : 10
  • Birlikte gelen yazılımlar : Tüm diğer markalarda olduğu gibi 3-5  tanesi işe yarar diğerlerini kaldırmak gerekiyor.Bununla ilgili ASUS Yazılımları - Araçları Rehberi adlı yazıma göz atabilirsiniz.
  • LCD : 8
  • Disk performansı : 6.5
  • Çalışma gürültüsü : 10
  • Çalışma sıcaklığı : 10
  • Ergonomi : 8
  • Ses kalitesi : 10
  • Fiyat/Performans : ? (Fiyatı henüz belli değil)












Altta 2 bölüm halinde, işlemci ve ekran kartı (İ7-425M) dışında bu model ile birebir aynı olan N53Jq'nun ayrıntılı bir video incelemesini seyredebilirsiniz;









  • Asus N53 ve N73 serisi için Amerika'da reklam döndürmeye başlamış;

sloganı; We are, and always will be, human


Yorumlar

Twitter

item