incelemeler

Asus N55Sf: İnceleme, Benchmark ve Oyun Testleri - I

Asus,  2011 sonbaharıyla beraber N45S (14.0"), N55S (15.6"), N75S (17.3") ve Zenbook serilerini piyasaya sürdü. Bu yazıda size Asus'un "mainsteram" ürün gamının en üstünde konumlandırdığı N serisine mensup N55S ailesini anlatacağım. Şimdilik sadece N55Sf adında tek bir modele sahip olan bu aile önümüzdeki günlerde genişleyecektir. N45S, N55S ve N75S serilerinin tamamı aynı kasaya sahip. Genel Asus geleneği olarak bundan sonraki 1 sene boyunca bu segmentteki bütün ürünlerin aynı kasaya sahip olacağını söylemek yanlış olmaz. Bu sebeple bu yazı aynı zamanda şu anda mevcut olan N55Sf, N45Sf ve N75Sf modellerinin yanısıra ileride çıkacak ve aynı kasaya sahip olacak diğer modelleri satın almayı düşünenlere de bir rehber olacaktır diye düşünüyorum. Umarım sorunsuz ve satın alanların paralarının karşılığını aldıkları bir seri olur...




Notebook piyasasında daha önce....


Asus benim "Sınıf 2" kullanım profili olarak nitelendirdiğim kullanıcı kitlesine yönelik olarak yaklaşık 5 sene evvel piyasaya sürdüğü ve özellikle kasa ve anakart problemleri ile kullanıcılarını oldukça üzen F serilerinin ardından 2008 sonbaharında piyasaya sürdüğü N51 serisi ile bu problemleri çözme yolunda sağlam adımlar attığını göstermişti. Ancak gerek F serilerinin getirdiği kötü algı gerekse Asus Türkiye'nin içler acısı satış sonrası servis anlayışı yüzünden N51 serisi potansiyel notebook alıcıları tarfından kuşkuyla karşılanmış ve yeterli başarıyı sağlayamamıştı.

          Ardından Asus 2009 sonbaharında N61 serisini piyasaya sürdü. Asus, benimde N61Vn modelini kullandığım bu seride gerek sağlam ve sade kasası, gerek ses kalitesi gerekse de sessiz ve serin çalışması ile çoğu kullanıcının Asus marka anakartlardan aşina olduğu kaliteyi yakalamış oldu. Çıktığı dönemde karşısında Samsung R580 ve Lenovo Y550 gibi sağlam rakipler olmasına karşın oldukça büyük satış rakamlarına ulaşan bu seri 2010 sonbaharında yerini N53 serisine bıraktı.

          2011 yılı ile birlikte üst sınıf mainsteram ürün gamını N53Sn, N53Sv ve K53Sv modelleri ile domine etmeye başlayan Asus'un bu modellerin sahip olduğu 1-2 ufak tefek soruna rağmen bu başarıyı elde etmesinde bu modellerin Fiyat/Kalite/Performans oranında bir dengeyi yakalamasının çok büyük bir etkisi oldu. Ancak Asus'un piyasada yakaladığı bu yükselişte (2010 yılı için; Türkiye'de 300 000 satış rakamı, 2011 yılında  Dünyada 5.Türkiye ve Avrupa'da en çok taşınabilir bilgisayar satan 3. marka NOT: Türkiye ve Avrupa için verdiğim rakamları bir yerde okudum ama şimdi kaynak vermek için arıyorum ama bulamıyorum. Bilen varsa ve bildirirse memnun olurum) en az bu Fiyat/Kalite/Performans dengesi kadar belirleyici olan 2 faktör daha vardı;

  • Rakiplerin hataları

          Bu hatalara örnek olarak, bu segmentte N53S ve K53Sv modellerinin karşısında konumlanan Lenovo Y560'ın -özelikle ilk üretilen partilerde- pek çok soruna sahip olan bir model olduğunun anlaşılması, Dell'in ısrarla ekran kartı spesifikasyonlarını aşağıda tutması, Samsung'un bu serinin karşısında konumlandırdığı RF511 serisinin daha düşük speclere rağmen fiyatının oldukça yüksek olması, LG'nin ulusal teknoloji marketleriyle anlaşamayıp sadece sırınırlı kanallarda satışa sunulması, notebook müşterisinin giderek bilinçlenmeye başlaması ve Sony, Tohiba gibi markaların aslında sahip oldukları fiyat etiketleri kadar değerlerinin olmadığını yavaş yavaş anlamaya başlaması sayılabilir. İşte bu sebepler benim "Sınıf 2" olarak nitelendirdiğim kitlenin doğal olarak N53 serisine yönelmesine sebep oldu.

  • Tüketicinin isteklerini doğru okuması...

          N53S serisinin bu kadar tutulmasının altında yatan bir diğer gerçekte, Asus'un notebook kullanıcısının beklentilerini iyi analiz etmesi ve teknolojiyi diğer markaların modellerinde yaptığı gibi kullanıcıya damla damla değil tamamını sunması oldu. Asus, günümüzde "Mainsteram" ürün gamının üst noktasında yer alan bir modeli hedefleyen bir alıcının bilgisayarında olmasını isteyebileceği -neredeyse- herşeyi bu modelle tüketiciye sundu. 1080p ekran, sağlam ve gösterişli bir kasa, Yeni nesil Sandy Bridge işlemci seçenekleri, Blu-Ray, Usb 3.0 ve hepsinden önemlisi -Kendi sınıfında- en yüksek performansa sahip ekran kartları! 

         Yıllardır satış taktiklerine kurban giden ve bir modelde bir özelliği diğerinde başka bir özelliği bulan ama hepsine sahip olamayan notebook tüketicisi sahip olmak istediği bütün özellikleri veren ve 1000 $ civarı bir fiyat ile satın alabileceği bir ürün bulunca hakkını verdi. Bu dönemde rakipleri klasik olarak mutlaka bir şeyi eksik sunuyorlardı; Kiminde 1080p ekran seçeneği yoktu, kiminde daha zayıf ekran kartı vardı, kiminde bunlar vardı ama Blu-Ray yoktu vs.

         Bunun yanına Asus kaliteden ödün vermeden bütün oyunları oynatabilir bir model (K53Sv: Nvidia 540M) sununca ve yaklaşık aynı oyun performansına sahip modeller  2000+ liralara satılırken bunu 1350 liralara satınca; Daha önce ancak 1000 $+ bir parayı gözden çıkararak alınabilen "bütün oyunları oynatabilen bir bilgisayar" ı almak isteyen ama bütçesi kısıtlı olduğu için masaüstü sistemlere yada ucuzluğu ile bilinen markalara yönelen kullanıcılarıda kapsama alanına almış oldu. Oysa bu dönemde rakipleri bu fiyat seviyesinde ancak giriş seviyesi garfik işleme gücüne sahip bilgisayarlar sunuyorlardı.


Şimdi...

        Asus için dikensiz gül bahçesi olan 2011 yılı geçmişte kaldı. Eylül ayı ile birllikte Lenovo, Asus'un N53S serisinin karşısına GT555M ekran kartına sahip Y570 modelini, K53Sv modelinin karşısına da 540M ekran kartına sahip ve uygun fiyatlı Z570 modelini  piyasaya sundu ve sonuçta Asus'un bu segmentteki rakipsizliği sona ermiş oldu. N53Sn serisinin hala bazı açılardan üstünlüğü olsa bile Lenovo'daki nispeten daha güçlü ekran kartı bu sınıf bilgisayarlara yönelen kullanıcı profilinin tipik karakteristiği olan "En güçlü ekran kartına sahip modelere yönelme" eğilimi nedeniyle kullanıcılara daha cazip geliyor. Buna karşılık tabii Asus'ta boş durmadı ve yeni N45S, N55S ve N75S serilerini tanıttı. İşte bu yazının ana konusu ülkemizde henüz satışa sunulmayan (18 Ekim) ancak Ekim sonuna kadar satışa sunulmasını beklediğim N55S serisi. (Güncelleme (25 Ekim): Asus Türkiye'den aldığım bilgi ürünün bayram öncesinde satışta olacağı yönünde) Size bu seriyi hiçbir yerde bulamayacağınız kadar ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Lütfen okumaya devam edin...




    Yazı boyunca göreceğiniz çoğu fotoğraf yüksek çözünürlüklüdür. Üzerine tıklayarak daha büyük görüntüleyebilir, daha da büyük olarak görüntülemek istiyorsanız açılan ekranda sol altta gördüğünüz bağlantıya tıklayarak tam boyutunda görüntüleyebilirsiniz. Bu ekranda resimlerin üzerine tıklayarak veya tekerleği kullanarak diğer resimlere geçmeniz de mümkün. 


               Ayrıca yazıda kullandıklarımın haricinde fotoğraflarında yer aldığı Asus_N55Sf_Fotoğraflar klasörünü buradan indirebilirsiniz. Klasörde çözünürlüğü 2MP ile 21MP arasında değişen 27 adet yüksek çözünürlüklü fotoğraf yer alıyor. Dosyanın boyutu ise 19.4 MB





    Yenilikler...


                 N55S serisinin selefi olan N53S serisinden farklı yönleri şunlar: Kasa, Ekran Kartı, Instant On özelliği, HD Video kameraUSB Charger+ ve bilgisayar ile beraber gelen SonicMaster Subwoofer hoparlör. Kasayı ileride detaylı olarak inceleyeceğiz ancak diğer özellikler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.


    Ekran kartı: Modelin sahip olduğu NVIDIA® GeForce® GT 555M, GF108 mimarisine sahip. Asus,  2GB DDR3 VRAM tercihi yapmış. Ekran kartının çekirdek hızı 753 MHz iken Shader hızı 1,506 MHz. Güncel sürücü ile 11.500 civarı 3DMark06 puanı yapabiliyor. Bu rakamları bilgi olsun diye verdim ama burada rahatsız olduğum bir konudan da yeri gelmişken bahsetmek istiyorum. Bazı arkadaşlar bu rakamların içinde kaybolup, bu rakamlara bakarak ekran kartlarının performansını anlamaya çalışıyorlar ve bana "Bunda şu bellek varken şununda çekirdek hızı fazla. Hangisi iyi?" türünde gereksiz sorular yöneltiyorlar. Ama bu son derece gereksiz. Önemli olan kartın sahip olduğu rakamlar değil ne yaptığı, ne kadar performans verebildiği! Bırakın bu rakamların ne olacağını Nvidia'nın, AMD'nin, Lenovo'nun, Asus'un (vs. vs.) mühendisleri düşünsün. Bu kartların performansları oyunlarla, sentetik testlerle kolayca ölçülebiliyorken ve bunların sonuçlarına ulaşmak bu kadar kolayken bu rakamların peşinde koşmak hobi olarak yapılabilir ama hobi adı üzerinde kişisel bir uğraştır. Hobilerinize beni dahil etmeyin lütfen...


    Instant On: Çok ekstra bir özellik değil. Windows'un Uyku yada Karma Uyku modlarından farklı olarak uykuda daha az güç harcaması (Normal blgisayarlarda uykuda bekleme süresi 4-5 gün iken  Instant On özelliği sayesinde bu süre 15 güne kadar çıkabiliyor) ve çok daha çabuk uyanabilmesi gösterilebilir. Ama en önemli özelliği Instant On modunda uykuya bıraktığınız bir bilgisayar eğer pili %5'lik kritik seviyeye gelirse oturumu kaydedip ondan sonra kendini kapatabiliyor. Normal bilgisayarlarda ise pil sonuna kadar bitiyor ve bilgisayar gücü kesildiği için kapanıyor.



    HD Kamera: Saniyede 30 kare (FPS) kayıt kabiliyeti olan bu kamera düşük ışık koşullarında dahi fazla bozulma olmadan görüntü alabiliyor.






    USB Charger+: N55S'nin sahip olduğu 2 adet USB 3.0 portundan bir tanesi direk pil ile bağlantılı olan özel Charger+ portu. Bu portu kullanarak bilgisayarınız kapalı bile olsa örneğin, cep telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Bilgisayar ile beraber gelen Asus USB Charger+ programı bu port ile ilgili ayarlar yapabilmenizi sağlıyuor. Bu sayede bu portu harici bir cihazı şarj etmek için kullanmaya başladığınızda bilgisayarın pilinin hangi seviyede korunmasını istediğinizi ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin, % 40'a ayarladığınızda bilgisayarın pilinin şarj seviyesi %40'a kadar düştüğünde port harici cihazı şarj etmeyi kesiyor ve bilgisayarın pilini koruyor. Ayrıca bu portu şarj için kullanmak isteyip istemediğinizi de kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.




    SonicMaster Subwoofer:  Asus N53 serisi ile beraber sunduğu SonicMaster ses sistemi ile yakaladığı kaliteli sesi daha da geliştirmek için N55S serisini beraberinde -dahili hoperlörlere ek olarak ve harici olarak kullanılanSonicMaster Subwoofer hoperlörü ile beraber sunuyor. Bu hoperlör sayesinde bas ses tonlarını güçlendirmek ve en düşük düzeydeki sesleri dahi belirginleştirebilmek mümkün oluyor.






    Kasa


               Blogumun izleyicileri bilirler; Notebook modellerini değerlendirirken pek çok faktörü dikkate almama rağmen  modelinin görünüşü hakkında fikir belirtmem. Çünkü bu göreceli ve her insana göre değişen bir konudur. Ancak bilgisayarı sadece resimlerden görüp kasayı hiç beğenmediğini hatta çok kötü bir tasarımı olduğunu belirten yorumlar okuyorum. Bu bence hiç doğru değil, aksine kasa bence çok şık. Kasa bence kullandıkça bıkacağınız değil, kullandıkça daha çok seveceğiniz bir tasarıma sahip. Canlı olarak gördüğünüzde farkı zaten sizde anlayıp bana hak vereceksiniz diye düşünüyorum.

               Kasanın sahip olduğu cazibenin merkezi ekran muhafazasını tamamen saran metal çerçeve. Notebook üreticileri plastiğe göre muazzam maliyet farkı yarattığı ve ileride -muhtemel- satış sonrası servis maliyetini artıracağı için bu tip metal eklentilere sıcak bakmıyorlar. Ancak Asus bu modele gösterdiği özeni bu maliyet artışını göze alarak göstermiş;






                 Kasanın iç tarafı sert plastikten yapılmış.
    Kullanılan plastik N61 serisindeki metaryele çok benziyor;



                 

                Kasanın belki de tek kötü tarfı dış taraftaki piano tarzı parlak yüzey. 
    Çünkü parmak izi çok belli oluyor ve korumak neredeyse imkansız. 
    Titiz kullanıcılar bilgisayarın dışını silerek aşındırabilirler :D





              Aynı parlak yüzey iç çerçevede de kısmen kullanılmış;





                      N61V ve N53S serisindeki hoperlör muhafazası neredeyse aynen muhafaza edilmiş 
    ancak biraz daha geniş.





                   Bilgisayar 2'şer tane USB 3.0 ve USB 2.0 portuna sahip. USB 3.0 portları mavi renkte olanlar ve bilgisayarın sol yanında yer alıyorlar. 
    Burada ayrıca (Soldan sağa) Kensington kilidi, Adaptör girişi, VGA portu, RJ45 Jakı ve HDMI 1.4 girişi yer alıyor. 
    Ayrıca sıcak hava çıkışı için kullanılan ızgara bu tarafta;





                   SonicMaster Subwoofer girişi ise bilgisayarın sağ yanında en üstte. 
    Bu yanda ayrıca 2 adet USB 2.0 portu, mikrofon ve kulaklık jaklarının yanı sıra optik sürücü yer alıyor;





                      Bilgisayarın arka tarafı boş. Ön tarafta ise klasik durum ledleri ile beraber SD kart okuyucu yer alıyor. 
    Izgara ise sıcak hava çıkışı için değil hava girişi için;





                Klavye ise artık standartlaşan Chicklet klavye. Kullanımı -masaüstü klavyeleri kadar olmasa da- rahat. Dikkat çeken bir değişiklik ise Multimedya tuşlarının ve güç düğmesinin klavyeye gömülmüş olması. Multimedya tuşları sol yanda, güç düğmesi ise sağ üstte konumlanmış. Ancak bu Ctrl, Shift, Tab gibi tuşlara bakmak istedğinizde sık sık hata yapmanıza sebep oluyor.





                  Klavye, N61 ve N53 serisinde olduğu gibi kolayca sökülebiliyor ve temizlenebiliyor;





                 Kasanın iç dizaynı. Dikkat edilmesi gereken bağlantı noktaları işaretli. Tabii siz kasayı sökmeye kalkışmayın bu makinanın garantisinin geçersiz hale gelmesi ile sonuçlanacaktır.





                 Soğutma büyük bir fan ve bakır borularla sağlanıyor. Yine bağlantı noktaları işaretli;





                    Kasanın alt kısmı. Ön/Alt kısımda gördüğünüz ızgaralar Sabit Disk ve Ram havalandırması için;





                    Kapak kolayca söküldüğü için Ram ve Sabit Disk terfisi oldukça kolay;







    Kutu içeriği


                 Kutu içeriği Bilgisayar, Pil, Adaptör, Asus marka fare ve çantaSonicMaster subwoofer hoparlör ve kılıfı, Garanti belgesi, Kullanım kılavuzu ve Kurtarma DVD'sinden oluşuyor. (Fare ve çanta maliyeti, dolayısıyla satış fiyatını düşürmek adına Türkiye'de kutu içeriğine dahil olmayabilir)
























    II BÖLÜM;


              Yazının bundan sonraki bölümünde sentetik testler, oyun testleri, donanım bilgileri ve ısınma değerleri...




    Yorumlar

    Twitter

    item