incelemeler

16 GB USB Flash Sürücü İncelemesi: Toshiba Hayabusa ve Transcend JF500

      Geçen gün "Usb flash sürücü fiyatları bu kadar düşmüşken 2 tane 16 GB'lık alayım her zaman lazım oluyor kenarda dursun" diye düşündüm.

      Girişi seviyesi Usb flash sürücülerin çoğunun yazma hızlarının yerlerde süründüğünü bildiğim için önce araştırdım. Araştırmalarım sonucunda giriş seviyesi belleklerin içinde en yüksek yazma hızına sahip modelin Transcend JetFlash 500 modeli olduğunu gördüm ama karşılaştırma yapabilmek için de bir tane de Toshiba Hayabusa aldım.

        Ancak araştırmalarım sırasında gördüm ki bu bellekler hakkında satan firmaların bile verdiği bilgiler yalan yanlış, çoğu zaman da hiçbir bilgi yok. Bu yüzden bu yazıyı yazmanın yararlı olacağını düşündüm...






  • Elimde birer adet Sandisk Cruzer Blade ve Kingston DataTraveller bellek olduğunu da belirteyim. Sandisk tam bir rezalet çoğu zaman 2-3 MB/sn yazma hızını geçemiyor. Kingston ise 5.5 MB/sn civarında bir hıza sahip.
  • İki belleği de Vatan Bilgisayar'ın yılbaşı indiriminde aldım. İkisi de peşin 21 TL idi.
  • Toshiba kapaklı bir tasarıma sahip ve kapağını kaybetmek oldukça kolay
  • Transcend sürgülü tasarıma sahip kapak derdi yok.
  • Toshiba daha küçük ve şık bir tasarıma sahipken Transcend biraz büyük ve hantal duruyor.




ATTO sonuçları;


Transcend JF500 16 GB
Toshiba Hayabusa 16 GB 



Görebileceğiniz üzere ATTO testinde JF500 bariz bir farkla önde. Hayabusa 4 MB/sn yazma, 17 MB/sn okuma hızlarına ancak ulaşırken JF500 özellikle yazma hızında Hayabusa'yı ikiye katlıyor.




CrystalDiskMark

Transcend JF500 16 GB
Toshiba Hayabusa 16 GB 



CrystalDiskMark sonuçlarında çok büyük farklar yok ancak CrystalDiskMark'ın verdiği sonuçlar SSD sürücülerden biliyorum her zaman çok doğru olmuyor ve şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkabiliyor.




Gerçek Hayat


      2 sürücüye pek çok türde dosya kopyalama işlemleri yaptım ama sonuçlar genelde altta verdiğim sonuçlarla bire bir orantıda aynıydı. Gerçek hayatta pek çok insanın bu sürücüleri film taşımak için kullandığını bildiğimden film kopyalama ile ilgili 2 sonucu paylaşıyorum;


Toshiba Hayabusa 16 GB 


         Toshiba 2.2 MB/sn ve 5.4 MB/sn. arasında sürekli dalgalanarak yazıyor. Yaklaşık 11 GB büyüklüğünde 2 adet Blu-Rayr ip filmi yazması 46 dakika sürdü. Bu da yaklaşık 4.1 MB'sn ortalama hızla yazdığını gösteriyor. Oysa JF500 aynı filmleri 9.5 MB/sn ortalama hızla 19 dakikada yazdı. Gördüğünüz gibi fiyatları tamamen aynı olmasına rağmen aralarında 2 kattan fazla hız farkı var. Ancak JF500'ün bu esnada ekran alıntısını almayı unutmuşum altta bir Windows 7 ISO'sunu kopyalarken aldığım ekran alıntısı var. Alttaki hız film kopyalarkende tamamen aynı idi;

Transcend JF500 16 GB


SONUÇ;


JF500'ü alın :)

Yorumlar

Twitter

item