incelemeler

ASUS VivoBook S400CA İncelemesi IV - Sonuç

           İlk bölümde S400CA'yı ve genel olarak Vivobook ailesinin dış görünümünü incelemiştik; ASUS VivoBook S400CA (Touch) İncelemesi I - VivoBook Ailesine Genel Bir Bakış

        İkinci bölümde cihazın donanım özelliklerini incelemiştik: ASUS VivoBook S400CA (Touch) İncelemesi II - Donanım

       Üçüncü bölümde cihazın performansını test etmiştik: ASUS VivoBook S400CA İncelemesi III - Benchmark ve Oyun Testleri


Ve sonuç....





Artılar...



  • Ürünün benim açımdan en dikkat çekici yönü elime ilk aldığımda (Kapak kapalı iken) verdiği bütünlük ve sağlamlık hissi oldu. Kasa gerçekten de çok iyi tasarlanmış. Kapak kasaya tam oturuyor ve elinizde bir notebook değilde sanki tek parça bir metal tutuyor hissine kapılıyorsunuz.


  • Benim açımdan 2. dikkat çekici şey ise dokunmatik ekran oldu. Açıkçası kullanmaya başlamadan önce katlanabilir (Convertible) ya da ekranı ayrılır olmayan bir modelde dokunmatik ekranın saçma olduğunu düşünüyordum. Ama kullanmaya başlayınca açıkçası fikrim değişti. Özellikle kucakta kullanımda dokunmatik ekranı kullanarak internette dolaşmak gayet keyifli oluyor. Touchpad, Klavye, Dokunmatik Ekran üçlüsü ile gayet akıcı bir bilgisayar kullanım deneyimi yaşıyorsunuz. Öyle ki bilgisayarı geri yolladıktan sonra kendi bilgisayarımı defalarca ekrandan dokunarak kullanmaya çalıştım :)






  • ExpressCache. HDD + SSD çözümü oldukça verimli. Bilgisayar SSD hızında açılıyor ve açıldıktan hemen sonra tepki vermeye başlıyor. Normal kullanımda ise kesinlikle normal HDD'lerden çok daha hızlı.
  • Bu tip bilgisayarlarda bir diğer önemli kriter olan pil ömrü ise sınıfı için gayet ideal. Ekran parlaklığını hafif kıstığınızda ve normal yükte kullandığınızda 5-6 saate kadar kullanabiliyorsunuz. Tabii bunda en büyük etken kullanılan yeni nesil Li-Polymer batarya.



  • Bir önceki sayfada "Isınma" başlığında açıkladığım üzerere bilgisayarın soğutma sistemi gayet verimli çalışıyor. 




  • Ses kalitesi gayet iyi
  • Çerçevesiz yekpare cam ekran gayet hoş ve pratik.
  • Metal kasa
  • Uygun fiyat (Ürün Bimeks'de 1650 TL'ye satıldı. İdeal fiyat da bu ve altı)




Eksiler...


            Ürünün bariz bir eksisi yok. Ancak 1-2 ufak olumsuzluk gözüme çarptı. Onları listelemeden önce dikkatli okuyucularımın gözüne çarpmış olabilecek bir olumsuzluğa açıklama getireyim:

            Üründe kullanılan mSATA SSD sürücünün çalışma sıcaklığı yüksek. Bunun sebebi bu sürücünün soğutma sistemine çok yakın konumlanmış olması. (Burada görebilirsiniz) Dolayısıyla işlemciden tahliye edilen sıcak hava SSD sürücünün sıcaklığını arttırıyor. HDD kullanmaya alışmış ve 50 °C üzeri sıcaklıkların HDD'ye zarar vereceğini bilen kullanıcıların bu konuda çekinceleri olabilir. Ama SSD sürücüler HDD'lerden farklı olarak yüksek çalışma sıcaklıklarından etkilenmezler. Bu yüzden bu konuda içiniz rahat olabilir. Konuyla ilgili olarak bkz. SSD (Solid State Drive) Hakkında Her şey I : Giriş: Neden SSD?


          Benim gözüme çarpan aksaklıklara gelince;


  • Sıcak hava çıkışının altta olması. Bu ürünle ilgili belki de tek önemli eksi. Ama Ultrabook'ların çoğunda aynı soğutma çözümünün kullanıldığını da belirteyim.
  • Daha iyi bir ekran kullanılabilirdi. Gerçi piyasadaki bilgisayarların çok büyük bir kısmında aynı ekranın kullanıldığı ve daha kaliteli ekranın maliyeti yükselteceği göz önüne alındığında bu seçime hak vermek de mümkün.
  • Kulaklık ve mikrofon girişinin sol tarafta olması pek mantıklı olmamış. Pratikte sıkıntı yaratıyor.
  • Bütün USB portlarının ön köşelerde yer alması sıkıntı yaratıyor. Buralara bir harici disk, Usb flash sürücü ya da kablolu fare taktığınızda fare ile etkileşime giriyorlar ve farenin çalışma alanını kısıtlıyorlar. En azından sağ arka köşede bir USB port olsaydı iyi olurdu.




Son olarak...


Ben modeli genel olarak beğendim. Bu sınıfta bir bilgisayar arıyorsanız mutlaka tercihleriniz arasına alın.




Önce


Yorumlar

Twitter

item