incelemeler

ASUS VivoBook S400CA İncelemesi III - Benchmark ve Oyun Testleri

           İlk bölümde S400CA'yı ve genel olarak Vivobook ailesinin dış görünümünü incelemiştik; ASUS VivoBook S400CA (Touch) İncelemesi I - VivoBook Ailesine Genel Bir Bakış

İkinci bölümde ise cihazın donanım özelliklerini incelemiştik: ASUS VivoBook S400CA (Touch) İncelemesi II - Donanım


         Sıra geldi  bu donanımı test etmeye. Gerçi model oyun amaçlı değil ama ben yine de bazı oyunlarda test ettim.




Benchmark Testleri


 Windows Deneyimi Dizini (WEI) puanları...


HDD hız testi

mSATA SSD hız testi


3DMark06 


Cinebench


Unigine Heaven 2.1

 wPrime 32 -  wPrime 1024



Bu testleri yorumlamak gerekirse;


  •  HDD "Slim" olduğu için performansı biraz düşük. Normal form faktördeki aynı sınıf HDD'ler ortalama 80 MB/s hıza sahipler. Ayrıca ratgele erişim süreleri %10 kadar daha iyi. Ancak SSD bellekleme (ExpressCache) sayesinde kesinlikle normal HDD'lerden daha yüksek performansta çalışıyor. Ürünün genel disk performansı (HDD+SSD) 7200 RPM HDD'lerden daha yukarıda.
  • SSD kapasitesi çok ufak olduğu açın yapılan ölçümler çok birşey ifade etmiyor. Ama ne olursa olsun SSD işte. Rastgele erişim zamanlarını karşılaştırdığınızda (145 kat fark var arada!) farkı görebilirsiniz.
  • 3DMark06 skoruna gelince;
    Daha öncede bahsettiğim gibi işlemcinin düşük voltaj bir işlemci olmasından dolayı grafik çipinin de özellikleri biraz kısıtlı. Örneğin piyasadaki en güçlü mobil işlemcilerden biri olan Core i7 3630QM işlemcide aynı grafik çipine sahip.  (Intel HD Graphics 4000) Ancak dediğim sebepten dolayı aralarında %30 kadar performans farkı var. Aynı grafik çipine (Intel HD Graphics 4000)  sahip N56VZ aynı testte 2400 SM2.0 ve 3332 SM3.0 skoru yapabiliyor. Sonuç olarak S400CA'daki  Intel HD Graphics 4000 GPU'nun nVidia 520M benzeri bir performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz.
  • İşlemciyi ise Core i7 3630QM ile karşılaştırmak tabii ki hakzılık olur.  Core i7 3630QM zaten kullanıcıların %99'u için gereksiz güçte olan bir işlemci. Örneğin wPrime'da Core i3-3217U'ya 6 kata kadar fark atıyor. Bu yüzden daha adil bir karşılaştıma yaparsak benim kullandığım N61Vn'deki işlemci olan T9600 (Ki her şeyiyle yeterli bir işlemci. Beni şimdiye kadar hiç yarı yolda bırakmadı) wPrime'da 32 s./1033 s. sokorlarını yapıyor.




Oyun Testleri




Battlefield 3
Oyunu akıcı oynamak mümkün değil. Hiç oynanmıyor değil ama çoğu zaman takılıyor.




Call of Duty Black Ops II
Tam sınırda oyun genel olarak akıcı oynanabiliyor.



Call of Duty- Modern Warfare 3
Sınırda. Bazı bölümlerde Fps oldukça düşerken bazı bölümler akıcı oynanabiliyor.



Deus Ex: Human Revolution
Sınırda. Bazı bölümlerde Fps oldukça düşerken bazı bölümler akıcı oynanabiliyor.



FarCry 3
Oynanmıyor. Belki yeni bir oyun olduğundan tam optimize edilmemiş olabilir ve yamalarla ileride oynanabilir olabilir ama ilk haliyle oynamak mümkün değil. Ancak çözünürlük düşürülürse.




FarCry 2
Sınırda. Bazı bölümlerde Fps oldukça düşerken bazı bölümler akıcı oynanabiliyor.



EuroTrucks 2
Tam sınırda oyun genel olarak akıcı oynanabiliyor.



FIFA 12
Orta ayarlarda akıcı olarak oynanabiliyor




FIFA 13
Orta ayarlarda akıcı olarak oynanabiliyor



Half Life 2
Yüksek ayarlarda akıcı olarak oynanabiliyor




Isınma


         Öncelikle şunu söyleyeyim: İşlemcinin genel çalışma sıcaklığı görece yüksek olmasına rağmen bilgisayarın kullanıcıya bakan kısmı normal kullanımda buz gibi ve kullanım esnasında hiçbir sıcaklık hissedilmiyor. Eğer kucağınızda kullanıyorsanız sıcak hava tahliye kanalı altta olduğu için bu sıcaklığı hissedebiliyorsunuz.

        İşlemcinin normal yükte (Internette dolaşma, DviX film seyretme vs.) sıcaklık ortalaması 50 °C civarında. Oyun veya tam yük kullanımda ise Maks. 81  °C  gördü. Ama bu sıcaklığı sadece bir kere gördüm. Normalde 73-75  °C civarında dolaşıyor.




           Bilgisayar kasasının üst kısmının ısınması ise -normal yükte- tamamı vücut sıcaklığının oldukça altında iken, -tam yükte- sadece resimde işaretli kısımda sıcaklık 40 °C civarına çıkıyor;







Önce


Sonra

Yorumlar

Twitter

item