ASUS TAICHI™ 21 İncelemesi: Genel Bakış..
https://incelemeler.enpedi.com/2013/03/asus-taichi-21-incelemesi.html
Geçtiğimiz yıl CES 2012 ve 2012 Yılına Genel Bir Bakış... adında bir makale yayınlamış ve klasik Notebook tasarımının Windows 8 ile tamamen değişeceğini öngörmüştüm;
"2012'de yaşanacak asıl değişim ise gerçek bilgisayarlarda yani Notebook'larda olacak. İlk örneğini ASUS Eee Pad Transformer ile gördüğümüz ekranı ayrılabilir Notebook'lar artık yavaş yavaş standart olmaya başlayacak.
Şimdiye kadar bunun olmasının önündeki en büyük engel yeterli bir işletim sisteminin olmayışı idi. Cep telefonları ve tabletlerde kullanılan Android ve iOS her ne kadar bu cihazların gerektirdiği ihtiyacı ve bu cihazları kullanan kullanıcı profilinin beklentilerini karşılıyor olsa bile iş gerçek bilgisayarlara gelince bu işletim sistemleri çocuklara alınan oyuncak bilgisayarlarda bulunan ve düğmelerine bastığınızda ses çıkaran sistem kadar ilkel ve yetersiz kalıyor.
Oysa bu tip cihazların gerçekten işlevsel olabilmeleri için, hem günümüzde kullandığımız Notebook'lar gibi -tam tekmil bir işletim sistemi altında- karmaşık bilgisayar görevlerini yerine getirebilmeleri gerekiyor hem de ekranını çıkarıp gittiğinizde size Android veya iOS yüklü bir tabletin rahatlığını ve basit kullanımını sunabilmeleri...
İşte burada devreye Windows 8 girecek. Tarihin ilk melez işletim sisteminin vaadi açık; Şu anda kullanılan her cihazda tek işletim sistemi! -Tablet ekrana sahip- Masaüstü bilgisayarlar, Dizüstü (Tek ve çift ekranlı) bilgisayarlar , telefonlar, tabletler hatta ve hatta Xbox! Ve eğer Windows 8 başarılı olursa bu yıl, olmazsa önümüzdeki 1-2 yılda bildiğimiz klasik notebook tasarımı tarihe karışacak. Bunu yerini ise, ekranı çıkarılıp tablet olarak kullanılabilen ama ekranı yerine takıldığında Windows tabanlı bir bilgisayara dönüşen yeni nesil Notebook'lar alacak..."
Giriş...
Çok ilginç bir şekilde Türkiye'de ve dünyada takip ettiğim önemli kaynakların hiçbirinde Windows 8 incelemeleri yapılırken buna değinildiğini görmedim. Herkes Windows 8'in kendine göre beğendiği beğenmediği yönlerini yazdı çizdi ama hiçkimse (En azından ben rast gelmedim) Microsoft'un Windows 8 ile asıl hedeflediği şeyin notebooklarda 2. nesle geçiş olduğunu öngöremedi.
Bu konu daha çok su kaldırır bu yüzden uzun uzun tekrar anlatmayacağım ama gelecekte notebooklar kesinlikle şöyle olacak: Bir notebook aldığınızda hem tam tekmil bir bilgisayar hem de tablet satın almış olacaksınız. CPU ekran kısmında olacak (Veya x86+ARM çift CPU olacak) ve ekran kasaya iliştirildiğinde tam tekmil bir bilgisayarı Windows 8 PRO veya daha üst bir işletim sistemi ile kullanırken ekranı çıkardığınızda Windows RT kullanmaya başlayacaksınız. Altta bir canlandırma görüyorsunuz;
ASUS Transformer Book TX300 |
İşte notebooklar 2. jenerasyona geçerken bu çözümün farklı versiyonları da yavaş yavaş kendini gösteriyor. Bu yazıda bu çözümlerden birini yani ASUS TAICHI™ 21'i inceleyeceğiz. TAICHI ailesi şimdilik 2 üyeye sahip: TAICHI™ 21 ve TAICHI™ 31.
TAICHI™ 21 2 adet 11.6" ekrana sahipken TAICHI™ 31 yine 2 adet 13.3" ekrana sahip. Ekran büyüklüğü ve pil kapasitesi dışında aynı özelliklere sahipler.
Kutu İçeriği
TAICHI 21 kutusundan -kendisinin yanında- adaptör, kılıf ve TAICHI Stylus çıkıyor. Ayrıca özel bir kılıf içerisnde VGA adaptörü ve RJ45 (Ethernet) adaptörü de kutunun içinden çıkıyor.
TAICHI Stylus, 256 basınç farkını algılayabildiği söylenen bir kalem. Bana gelen örneğini ben çalıştırmayı başaramadım sanırım bozuktu. TAICHI Stylus hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Soldan sağa: VGA adaptörü, RJ45 (Ethernet) adaptörü, Bunların kulıfı ve TAICHI Stylus.
Kasa, Arayüzler ve Klavye
Ürünün kasası fırçalanmış alüminyum ve sağlam bir izlenim veriyor.
Ürünün ön ve arkasında herhangi bir arayüz yok. Sol yanda (Soldan sağa) Mikrofon/Kulaklık girişi, USB 3.0 portu, Mini-VGA portu, ses seviyesi ayar tuşları ve arka ekranı açıp kapama tuşu. (Kırmızı göründüğünde arka ekran devre dışı kalıyor)
Sağ tarafta ise (Soldan sağa) Güç düğmesi, güç durumu ledi, Micro-HDMI, USB 3.0 portu ve adaptör girişi var. USB portlarından biri -ürün kapalıyken dahi- şarj amaçlı kullanılabiliyor.
Üründe Qwerty Chicklet klavye mevcut. Tuşların boyutu 15.6" notebook tuşları kadar büyük değil tabii ama sorun olmuyor, bir süre sonra alışıyorsunuz.
Bu seviye notebookların tümünde olduğu gibi klavye arkadan aydınlatmalı ve aydınlatma seviyesi ister ortam ışığına göre otomatik, (FN+A) isterseniz de manuel olarak (FN+F3-F4) ayarlanabiliyor. Manuel ayarladığınızda da 3 farklı ışıklandırma seviyesi mevcut.
Ses
Üründe Bang & Olufsen'in SonicMaster ses teknolojisi kullanılmış. Ancak açıkçası N serisindeki ses sistemine göre oldukça zayıf kalmış. Tabii bunda hoparlör çıkışlarının altta olmasının da etkisi var. (Alttaki resim)
Ekran(lar)
Geldik TAICHI'nin numarasına: 1080px IPS ekran(lar)
Gerçekten de TAICHI'nin kullanımında en çok zevk aldığım şey ekranları oldu. İç ekran yansımasız dış ekran ise parlak ve 10 noktadan dokunmaya duyarlı.
IPS paneller sayesinde hangi açıdan bakarsanız bakın görüntüde en ufak bir bozulma olmuyor.
Dış ekran Corning® Gorilla® Glass cam ile kaplı. Bu cam sağlamlığı ve çizilmeye karşı dayanıklılığı ile bilinen bir ürün ve pek çok üst seviye akıllı telefonda da kullanılıyor. Burada bu ürün ile ilgili bir videoyu seyredebilirsiniz.
Üründe 2 tane ekran olunca bunları kullanabileceğiniz farklı kiplerin olması da normal. Bu ekranları 4 değişik kipte kullanabiliyorsunuz;
1- Notebook kipi
Bu kipte TAICHI'yi normal bir notebook gibi kullanabiliyorsunuz. Açıkçası bu kipte kullanırken gözlerinizin sağlam olması gerek. 11.6" bir ekranda 1080p çözünürlük olunca ekran öğeleri oldukça ufak kalıyor. Bu yüzden Windows öğelerinin büyüklüğünü %150'ye getirirken tarayıcımın öğelerini %175 büyüklüğüne getirerek ancak rahat bir kullanım sağlayabildim.
2- Tablet kipi
TAICHI'yi tablet kipine aldığınızda biraz önce bahsettiğim çözünürlük sorunu kayboluyor ve tam tersi son derece keyifli bir kullanım deneyimi sağlıyor. Windows 8'in başlangıç öğeleri dokunmaya duyarlı ekranlara göre oluşturulduğu için kullanımda hiç zorluk çekmiyorsunuz. Bu kipte masaüstünü de kullanmanız mümkün ama bu sefer yine yüksek çözünürlüğün getirdiği öğelerin ufalması sorunu baş gösteriyor ve dokunulacak öğeler son derece ufak kalıyor. Üründe hareket algılayıcı olduğunu ve örneğin bir araba yarışı oyununu sadece TAICHI'yi sağa sola yatırarak oynamanızın mümkün olduğunu belirteyim.
3- Ayna kipi
Bu kip en gereksiz ve kullanmanın açıkçası imkansıza yakın olduğu kip. Bu kipte bir kullanıcı iç ekranı kullanırken diğer kullanıcı dış ekranı kullanabiliyor. Yani iki ayrı bilgisayar kulanıyormuş gibi farklı şeyler yapabiliyorsunuz. Ancak ergonomik nedenlerle bu pek mümkün değil.
4- Sunum kipi
Bu kipte bilgisayarda yaptığınız şeyi karşınızdakinin de görmesini sağlıyorsunuz. Bu şekilde birine birşey göstermek istediğinizde sevgilinizle oturur gibi yanyana oturmanıza gerek kalmıyor. Bence bu da kimi kullanıcı profilleri için son derece yararlı olabilecek bir kip. Alttaki videoda örnek kullanımlarını görebilirsiniz..
Bütün bu kipler arasında geçişi ise TAICHI home tuşu ile...
...ya da TAICHI home uygulamasını kullanarak yapıyorunuz. TAICHI Home uygulamasını açmak için Düğmeler'i açmanız yeterli. TAICHI Home tuşu Düğmeler'e entegre olmuş durumda ve Başlangıç düğmesinin hemen solunda...
TAICHI home uygulamasını açtığınızda bilgisayarla ilgili hemen hemen bütün ayarlara aynı sayfada ulaşabiliyorsunuz. Ancak uygulamanın Türkçe desteğinin olmaması bir handikap.
Kamera(lar)
Üründe biri notebook diğeri tablet kamerası olmak üzere 2 tane kamera var. Tabletin kamerası otomatik odaklamalı 5 mega piksel fotoğraf çekip 1080P video kaydedebiliyor. Notebook kamerası ise daha düşük özelliklere sahip. (720P) Kameralar gün ışığında oldukça iyi sonuçlar verirken ortam ışığı yetersiz olduğunda çekim kaliteleri vasatın altına düşüyor. Ancak bunların birer webcam olduğu düşünüldüğünde fotoğraf makinaları ya da video kameralarla karşılaştırmak ve onlar kadar performans beklemek pek adil olmaz.
Altta TAICHI'nin kamerası ile çektiğim bir 1080p videoyu seyredebilirsiniz. Ancak bir video Youtube'a yüklendiğinde Youtube bunu işleyerek yayınladığı için görüntü kalitesinde artı/eksi değişiklikler olabilir. Bu yüzden isterseniz buradan bilgisayarınıza orjinal videoyu indirip medya oynatıcınızla seyredebilirsiniz.
Altta ise aynı kameranın çektiği bir fotoğrafı görüyorsunuz. Örnek olarak çektiğim 9 fotoğrafı ise gerçek boyutta buradan indirebilirsiniz.
Son olarak ilgimi çeken hoş bir mühendislik çözümünü paylaşmak istiyorum;
Ürünün ekranı kasaya, açıldığında kasayı zeminden yükseltecek şekilde monte edilmiş. Ekranı sürtünmeden dolayı oluşabilecek zedelenmelerden korumak içinde ekran çerçevesinin altına 2 tane boncuk diye tabir edebileceğim plastik parça monte edilmiş. (Resimde işaretli noktalarda görünüyor)
Ekranı açıp notebook kipinde kullandığınızda -alttaki resimde görebileceğiniz üzere- ekran bu boncukların üzerinde kasayı yukarıya kaldırıyor. Bunun getirdiği avantaj ise hem soğutma istemini rahatlatması (Sıcak hava çıkışı ekranın altında ve aşağı bakıyor) ve hoparlörleri açığa çıkararak sesin boğulmasını önlemesi. Gerçekten de zekice düşünülmüş son derece etkili ve basit bir çözüm.
Sonraki bölümler: (Yorumlarınızı son bölümün altına yapabilirsiniz)